najbolja ulja italije

Pronto Parmigiano Reggiano - italijanski nekrunisani kralj sira

Pronto Parmigiano Reggiano - italijanski nekrunisani kralj sira

Sir je namirnica sa veoma dugom i bogatom tradicijom u Italiji. Čak su i stari Rimljani pravili sir, a rimski vojnici dobijali porcije sira kao deo svojih obroka. U početku se koristilo samo kozje i ovčje mleko, uz korišćenje kiselih sokova voća poput smokve, za sirenje. Sir od kravlljeg mleka se počeo proizvoditi u dolini reke Po, bogate pašnjacima.

Upravo ti pašnjaci zaslužni su što danas možemo da uživamo u ukusu Parmigiano Reggiano, koji se smatra kraljem sira. Tu laskavu titulu je dobio svojim divnim punim ukusom, velikom mogućnošću za kombinovanje sa hranom i pićem, kao i samim načinom proizvodnje. To je Italijanksa napoznatija vrsta trvdog zrelog sira. Samo onaj sir koji ima pečat Parmigiano Reggiano smatra se pravim parmezanom, a pečat može da nosi smo onaj sir koji je u potpunosti prozveden na području porekla (Parma, E. Emilija, Modena, Bolonja i Mantova) i prema striktnim pravilima DOP. Minimalno sazrevanje Parmigiano Reggano je 12 meseci, a zahvaljujući svojoj velikoj biološkoj raznolikosti, Parmigiano Reggiano je nezamjenjiv sastojak kuhinje: pojačava tradicionalne recepte i obogaćuje svaki obrok mirisima i ukusima.

Savršen je i kao sam, kao zdrava grickalica, odličan je uz sveže voće (kuške, jabuke, grožđe, jagode) orahe i med a odličan je aperitiv uparen sa sirovim povrćem poput celera i čeri paradajza. Pronto Parmigiano Reggiano savršeno se slaže sa većinom jela od testenine i pirinča, supa i povrća. Takođe se kora, nakon što se temeljno očisti, može dodati čorbama od povrća ili kremama kako bi se njihov ukus obogatio. Koristi se i u pripremi glavnih jela: listići na karpaću od ribe ili mesa ili na rostbifu sa rukolom i kapljicom Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja. U njemu možete uživati tako što ga jedete sirovog i prelivenog kvalitetnim acetom balsamicom. Važno ga je izvaditi iz frižidera barem pola sata pre konzumiranja.

Ne postoji sir koji se tako dobro slaže sa širokom paletom vina kao što je parmezan. Najčešće preporuke odnose se na crvena vina, pre svega ona sa živahnim kiselinama, a laganija u telu i taninima. Ako sa ovim sirom uparujete bela vina, birajte kremasti i voćni šardone, pino griđo, svežiji traminac i zrelu tamjaniku, koja će biti odličan par mlađem parmezanu. Ipak, ono što nikako ne smete da propustite je kombinacija parmezana i penušavog vina, koji će svojim mehurićima biti divna kompozicija sočnom i intenzivnom parmezanu.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt