najbolja ulja italije

Pronto Grana Padano – gastronomska izvrsnost Made in Italy

Pronto Grana Padano – gastronomska izvrsnost Made in Italy

Jedan od nesumnjivo glavnih „krivaca“ zašto je italijanska kuhinja veoma cenjena širom sveta, su sirevi. Italijani, čuveni hedonisti i gurmani, uživaju u njima, smatrajući ih mnogo vrednijim od običnih namirnica. Za njih su sirevi pitanje ponosa. Jednim delom, njima u čast, stvorili su spuntino, popodnevnu čajanku u kafeima, ali na italijanski način – vino uz sireve i salame, koji neretko vise sa plafona.

Smatra se da je Grana Padano jedan od prvih tvrdih sireva proizveden u Italiji, pre 1000 god, od strane monaha u blizini Milana. Do 1470 g. smatrao se najpopularnijim sirom u zemlji. Sa istom strašću, koristeći lokalno mleko, poštujući celokupan proces proizvodnje: odležavanje od 9-24 meseci, strogom kontrolom i garancijom od strane Consorcium za zaštitu Pronto Grana Padano sira, postaje najprodavanija vrsta PDO sira na svetu. Poseban zaštićeni znak je garancija porekla i kvaliteta. Poznat je po svom pikantnom i slanom ukusu sa veoma blagom nijansom oraha. Prirodno odsustvo laktoze u Grana Padano PDO je posledica prirodnog procesa proizvodnje, koji je strogo utvrđen u službenim pravilima i znači da ljudi koji ne podnose laktozu mogu ga asimilirati bez problema, što im omogućava da iskoriste izvanredan hranjivi sadržaj mleka i bioaktivna svojstva sira. Nakon devet meseci odležavanja (minimalno vreme utvrđenim pravilima) ovaj sir je u osnovi bez laktoze, spreman za konzumiranje kod odraslih i dece koja pokazuju intoleranciju na laktozu.

Grana Padano ima jednistvene nutritivne karakteristike počevši od toga da se lako melje i brzo apsorbuje, zahvaljujući začinima i aminokiselinama koje činje 20 posto od njega. Osim toga, Grana padano kategorički se suprotstavlja koncepciji da sirevi sadrže samo zasićene masti. On sadrži 40 odsto nezasićenih masnoća za koje se smatra da su najkorisnije za ljudsko telo.

Za razliku od Parmezana, ne proizvodi se samo u regiji Emilija-Romanija, već u nizu drugih oblasti - Piemont, Lombardija, Veneto, Trentino-Južni Tirol. Grana Padano se proizvodi u cilindričnim koturima prečnika 35 do 45 cm. Prodaje se u različitim stadijumima sazrelosti: Grana Padano (9 do 16 meseci), Grana Padano Oltre 16 mesi (preko 16 meseci) i Grana Padano Riserva (preko 20 meseci).

Izrendana pred kraj kuvanja, Grana Padano će svakoj pasti i rižotu dati vrhunski ukus i kremastu teksturu. Odlična je i izrendana na jelima koja je potrebno zapeći u pećnici, kao što su lazanje i jela od povrća. Isto važi i za supe i čorbe, kada se koristi kora ovog sira. Grana Padano narezana na listiće najviše uživa u salatama, dok je izlomljena na veće komade savršen sastojak svakog dobrog italijanskog tanjira sa pršutom i maslinama. U tom slučaju, izvadite sir najmanje sat vremena pre degustacije, da odstoji na sobnoj temperaturi, kako bi arome došle do izražaja. Ako sir poslužite mnogo hladnog, izgubiće ukus. Ukus će mu se divno pojačati i u posudi sa dobrim balsamiko sirćetom u koje ćete ga potapati. Grana Padano voli i voće – smokve i suvo voće, jabuke ili kruške.

Ukus sira se sjajno uparuje kako sa aromatičnim belim penušavim vinima, tako i sa jakim italijanskim crvenim ili desertnim vinima.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt