Zakuska od patlidžana i sira
Brzo, ukusno i zdravo. Baš kako Italijani vole. Pripremite sami ovu zakusku od patlidžana koju upotpunjuje mekani i sočni ukus sira…
Potrebno je:
• 500gr patlidžana
• 1/2 kašičice soli
• 1/2 kašičice belog luka u prahu
• 250gr Mutti pasiranog paradajza (poruči OVDE)
• 2 mlevena čena belog luka
• 1/2 kašičice italijanskog začina
• 1/2 kašičice origana
• 1/4 šoljice iseckanog mocarela sira
• 2 kašike narendanog parmezana
• Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje (poruči OVDE)
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Oljuštite patlidžan i isecite ga na kriške. Namažite sa obe strane Carapelli maslinovim uljem i podmažite pleh za pečenje. Poređajte u pleh patlidžan i pospite sa soli i lukom u prahu. Pecite 20 minuta, okrećući patlidžan sa obe strane da porumeni.
U tiganju, prodinstajte malo na Carapelli maslinovom ulju beli luk dok lagano ne porumeni.
Dodajte Mutti pasirani paradajz, italijanski začin, i origano.
Smanjite na najnižu temperaturu i pokopite.
Izvadite patlidžan iz pleha.
U malju tepsiju, nanesite tanak sloj umaka od paradajza. Dodajte preko jedan sloj patlidžana, još jedan od umaka i tako dalje, sve dok sve ne upotrebite.
Završite slojem umaka. Odozgo poređajte sir i zapecite dok se sir ne otopi. Služite toplo uz prepečen hleb. Prijatno!