najbolja ulja italije

Vitello tonnato (Teletina sa umakom od tunjevine)

Vitello tonnato (Teletina sa umakom od tunjevine)

Tipično svečano italijansko jelo, koje će vas uveriti da su kombinacija mesa i ribe sjajna stvar. Italijani su posebno ponosni, uverite se i zašto.

Vreme pripreme: 90 min

Recept za 4 osobe

Nutritivna vrednost po porciji:

861,6 cal

50,1g masti

Sastojci:

  • 2 konzerve La perla tunjevine u sopstvenom soku
  • 1 kg mlade teletine
  • 1 šolja goveđeg bujona
  • 250 ml desertnog crvenog vina
  • ½ šolje korena celera
  • 2 glavice crvenog luka
  • 8 fileta inćuna
  • 2 kašičice kapara
  • 2 kašičice vinskog sirćeta
  • ½ šolje šargarepe
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica izrendane kore limuna
  • ½ šolje majoneza
  • so, peršun

 

Priprema:

U lonac stavite teletinu u komadu, goveđi bujon, vino, šargarepu, crveni luk, celer, lovorov list, ruzmarin i biber u zrnu. Dodajte vode koliko je potrebno da se prekrije meso i kuvajte dok ne provri. Potom smanjite vatru i poklopljeno kuvajte još sat vremena. Izvadite meso da se hladi nekoliko sati, a tečnost u kojoj se kuvalo procedite i sačuvajte.

Za pripremu sosa u blenderu izmiksajte tunu, inćune, kapar, vinsko sirće, limunov sok i koru od limuna. Potom dodajte majonez i nastavite da miksate. Dodajte kašiku tečnosti u kojoj se meso kuvalo. Umak ohladite u frižideru. Meso isecite na tanke šnite i prelijte sosom. Možete dekorisati peršunom i kaparom. Služite hladno, najčešće kao antipasti (predjelo). 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt