Vitello tonnato (Teletina sa umakom od tunjevine)
Tipično svečano italijansko jelo, koje će vas uveriti da su kombinacija mesa i ribe sjajna stvar. Italijani su posebno ponosni, uverite se i zašto.
Vreme pripreme: 90 min
Recept za 4 osobe
Nutritivna vrednost po porciji:
861,6 cal
50,1g masti
Sastojci:
- 2 konzerve La perla tunjevine u sopstvenom soku
- 1 kg mlade teletine
- 1 šolja goveđeg bujona
- 250 ml desertnog crvenog vina
- ½ šolje korena celera
- 2 glavice crvenog luka
- 8 fileta inćuna
- 2 kašičice kapara
- 2 kašičice vinskog sirćeta
- ½ šolje šargarepe
- 1 grančica svežeg ruzmarina
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica bibera u zrnu
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica izrendane kore limuna
- ½ šolje majoneza
- so, peršun
Priprema:
U lonac stavite teletinu u komadu, goveđi bujon, vino, šargarepu, crveni luk, celer, lovorov list, ruzmarin i biber u zrnu. Dodajte vode koliko je potrebno da se prekrije meso i kuvajte dok ne provri. Potom smanjite vatru i poklopljeno kuvajte još sat vremena. Izvadite meso da se hladi nekoliko sati, a tečnost u kojoj se kuvalo procedite i sačuvajte.
Za pripremu sosa u blenderu izmiksajte tunu, inćune, kapar, vinsko sirće, limunov sok i koru od limuna. Potom dodajte majonez i nastavite da miksate. Dodajte kašiku tečnosti u kojoj se meso kuvalo. Umak ohladite u frižideru. Meso isecite na tanke šnite i prelijte sosom. Možete dekorisati peršunom i kaparom. Služite hladno, najčešće kao antipasti (predjelo).