Ukiseljene tikvice
Tikvice su rado viđen gost u italijanskoj kuhinji, a evo našeg predloga kako da uživate u njima i kad im nije sezona.
Sastojci za tri tegle:
1 kg mladih tikvica
200 g luka
6 dl jabukovog sirćeta
5 dl vode
150 g Azucar Demero smeđeg šećera
4 kašike soli
u svaku teglu po kašičica bele slačice
lovorov list
crni i beli biber
čili papričica
Postupak:
Prokuvajte sirće, vodu, smeđi šećer i so. Isecite tikvice na trake, kocke ili kolutove. Isecite i luk. Kad voda provri ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Smesa vode i sirćeta tada će na kratko stati sa vrenjem, a tikvice su gotove kada ponovno provri. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu.
U teglice koje ste sterilizovali stavite kašiku slačice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista i papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte smesom vode i sirćeta. Teglice odmah dobro zatvorite.