Ukiseljen crni luk na italijanski način
Evo kako Italijani spremaju zimnicu.
Sastojci:
1,5 kg sitnog crnog luka
2 l alkoholnog sirćeta
1 l vode
4 limuna
3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
4 kašike soli
2 kesice bibera u zrnu
Priprema:
U veći lonac stavite očišćen luk, prelijte polovinom sirćeta, dodajte so i poklopite pa ostavite da odstoji jedan dan. Sledećeg dana, zajedno sa tečnošću u kojoj je odstojao stavite luk da se kuva do čeiri minuta od momenta kada provri. Skinite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Za to vreme, pomešajte preostalo sirće sa vodom, sokom od limuna i smeđim šećerom pa sve kratko prokuvajte, a zatim ohladite.
Ohlađeni luk ređajte u teglice, dodajte biber i prelijte razblaženim sirćetom. Teglice odložite na hladno mesto.