najbolja ulja italije

Trippa alla Romana

Trippa alla Romana

Čuveni italijanski specijalitet iz grupe jela Quinto Quarto, probajte napraviti u domaćoj radinosti, vodeći se receptom iz poznatih rimskih restorana.

Vreme pripreme: 2 h 30 min

Recept za 6 osoba

Sastojci:

  • 1 kg škembića
  • 170 g belog sirćeta
  • 1 kašika ekstrakta od vanile
  • 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka, iseckana na tanke režnjeve
  • 4 čena belog luka, izgnječenih
  • 100 g pekorino sira
  • 100 g parmezana
  • 1 veza sveže nane

Sastojci za sos:

 

Priprema:

U veliku posudu stavite škembiće, sirće, ekstrakt vanile i dovoljno vode da pokrijete škembiće. Kada proključa, smanjite temperaturu na srednje i kuvajte oko sat vremena, dok škembići ne postanu veoma mekani, dodavajući vodu kad je potrebno.

Ostavite škembiće da se ocede i prohlade, vodu u kojoj su se kuvali sačuvajte, a škembiće nakon toga isecite na komadiće veličine 2 cm.

U dubljem tiganju zagrejte esktra devičansko maslinovo ulje, dodajte crni luk, beli luk i škembiće i pržite oko tri minuta. Potom dodajte sos od paradajza (postupak prireme u nastavku), ostavite da provri, smanjite temperaturu i poklopljeno da se dinsta oko pola sata.

U međuvremenu, u maloj činiji, pomešajte rendane sireve i seckanu nanu. Kada su škembići gotovi, sipajte u porcije i pospite sirom i nanom.

Recept za sos od paradajza:

U dubljem tiganju zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk i dinstajte dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Dodajte timijan i šargarepu i kuvajte još pet minuta. Dodajte pelat i ostavite da se krčka, često mešajući.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt