Trippa alla Romana
Čuveni italijanski specijalitet iz grupe jela Quinto Quarto, probajte napraviti u domaćoj radinosti, vodeći se receptom iz poznatih rimskih restorana.
Vreme pripreme: 2 h 30 min
Recept za 6 osoba
Sastojci:
- 1 kg škembića
- 170 g belog sirćeta
- 1 kašika ekstrakta od vanile
- 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka, iseckana na tanke režnjeve
- 4 čena belog luka, izgnječenih
- 100 g pekorino sira
- 100 g parmezana
- 1 veza sveže nane
Sastojci za sos:
- ¼ šolje Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 4 čena belog luka
- 1 kašika sušenog timijana
- 1 šargarepa, fino izrendana
- 400 g Mutti pelat
- So po ukusu
Priprema:
U veliku posudu stavite škembiće, sirće, ekstrakt vanile i dovoljno vode da pokrijete škembiće. Kada proključa, smanjite temperaturu na srednje i kuvajte oko sat vremena, dok škembići ne postanu veoma mekani, dodavajući vodu kad je potrebno.
Ostavite škembiće da se ocede i prohlade, vodu u kojoj su se kuvali sačuvajte, a škembiće nakon toga isecite na komadiće veličine 2 cm.
U dubljem tiganju zagrejte esktra devičansko maslinovo ulje, dodajte crni luk, beli luk i škembiće i pržite oko tri minuta. Potom dodajte sos od paradajza (postupak prireme u nastavku), ostavite da provri, smanjite temperaturu i poklopljeno da se dinsta oko pola sata.
U međuvremenu, u maloj činiji, pomešajte rendane sireve i seckanu nanu. Kada su škembići gotovi, sipajte u porcije i pospite sirom i nanom.
Recept za sos od paradajza:
U dubljem tiganju zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk i dinstajte dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Dodajte timijan i šargarepu i kuvajte još pet minuta. Dodajte pelat i ostavite da se krčka, često mešajući.