Tradicionalna sicilijanska supa od sočiva i ruzmarina
Veoma aromatična gusta supa, najbolje ide uz prepečeni hleb sa ekstra devičanskim maslinovim uljem i belim lukom.
Sastojci:
- 225 g zelenog ili smeđeg sočiva
- 5 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 100 g pančete
- 1 crveni luk
- 2 pruta celera
- 2 šargarepe
- listići svežeg ruzmarina
- 2 lovorova lista, sušena
- 400 g Mutti pelati
- 1,75 l povrćnog bujona
- so i biber po ukusu
Priprema:
Sočivo očistite, operite i stavite u posudu s hladnom vodom i prstohvatom sode bikarbone, na dva sata da odstoji. Ekstra devičansko maslinovo ulje zagrejte u loncu s debljim dnom i dodajte sitno naseckanu pančetu pa pržite par minuta. Dodajte sitno naseckani luk pa nastavite da dinstante na srednjoj vatri oko 5 min, dok luk ne omekša.
Celer, šargarepu i listiće ruzmarina naseckajte sitno. U posudu dodajte oceđeno sočivo, dodajte povrće i lovor i sve dobro promešajte.
Dodajte pelat i bujon iI kuvajte na najjačoj vatri, dok ne provri. Smanjite temepraturu, pokrijte lonac poklopcem, pa pustite da lagano kuva oko sat vremena, dok sočivo ne bude kuvano.
Servirajte s malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i sa sveže iseckanim listovima ruzmarina.