Tradicionalna piletina s pirinčem iz Lombardije
Lombardijska kuhinja nosi korene iz različitih kultura, ponoseći se ekstravagantnim jelima. U kulinarstvu ove italijanske regije u najvećoj meri koriste se pirinač, belo meso, riba i povrće, sa neizostavnim dodatkom ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Recept za 4-6 osoba
Sastojci:
• 700 g pilećih bataka, očišćenih od kostiju i kožice
• 2 šolje Riso Gallo Arborio pirinča (poruči OVDE)
• 1 šolja mladog crnog luka, isečenog na kolutove
• 1 šolja šargarepe, isečena na kolutove
• 1 šolja iseckanog celera
• 2 izgnječena čena belog luka
• 1/3 šolje Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (poruči OVDE)
• 1 kašika soli
• malo svežeg lovora
• 1 šolja belog vina
• 5 šolja pilećeg bujona
• 2 kašike putera
• 3 kašike sveže iseckanog peršuna
• ½ šolje parmezana
Priprema:
Pileće batake očistite i isecite na komade. U blenederu izmiksajte crni luk, šargarepu, celer i beli luk dok ne postanu glatka smesa. U tiganj sipajte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje i zagrejte ga na srednjoj temperaturi. Dodajte smesu od povrća, jednu kašiku soli i dinstajte na srednjoj temperaturi.
Kuvajte oko pet minuta, uz stalno mešanje, dok se smesa ne isuši i počne da se lepi za dno tiganja. U smesu nakon toga dodajte piletinu, lovorov list i pospite sa 2 kašike soli. Dinstajte piletinu dok ne postane braonkaste boje, oko 4 minuta. Smanjite temperaturu, dodajte šolju belog vina i kuvajte dok vino u potpunosti ne ispari.
Nakon toga dodajte pileći bujon, dinstajte a nakon toga pirinač. Ostavite da provri, pokrijte tiganj i smanjite temperaturu kako bi se piletina i pirinač langano krčkali. Kuvajte oko 15 minuta ili sve dok pirinač u potpunosti ne bude skuvan i kremast.
Isključite šporet, ubacite puter i promešajte da se dobro izjednači. Potom dodajte pirinač i parmezan. Poslužite odmah. Prijatno!