najbolja ulja italije

Tradicionalna piletina s pirinčem iz Lombardije

Tradicionalna piletina s pirinčem iz Lombardije

Lombardijska kuhinja nosi korene iz različitih kultura, ponoseći se ekstravagantnim jelima. U kulinarstvu ove italijanske regije u najvećoj meri koriste se pirinač, belo meso, riba i povrće, sa neizostavnim dodatkom ekstra devičanskog maslinovog ulja. 

Recept za 4-6 osoba 

Sastojci:

•    700 g pilećih bataka, očišćenih od kostiju i kožice
•    2 šolje Riso Gallo Arborio pirinča (poruči OVDE)
•    1 šolja mladog crnog luka, isečenog na kolutove
•    1 šolja šargarepe, isečena na kolutove
•    1 šolja iseckanog celera
•    2 izgnječena čena belog luka
•    1/3 šolje Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (poruči OVDE)
•    1 kašika soli
•    malo svežeg lovora
•    1 šolja belog vina
•    5 šolja pilećeg bujona
•    2 kašike putera
•    3 kašike sveže iseckanog peršuna
•    ½ šolje parmezana

Priprema:

Pileće batake očistite i isecite na komade. U blenederu izmiksajte crni luk, šargarepu, celer i beli luk dok ne postanu glatka smesa. U tiganj sipajte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje i zagrejte ga na srednjoj temperaturi. Dodajte smesu od povrća, jednu kašiku soli i dinstajte na srednjoj temperaturi.
Kuvajte oko pet minuta, uz stalno mešanje, dok se smesa ne isuši i počne da se lepi za dno tiganja. U smesu nakon toga dodajte piletinu, lovorov list i pospite sa 2 kašike soli. Dinstajte piletinu dok ne postane braonkaste boje, oko 4 minuta. Smanjite temperaturu, dodajte šolju belog vina i kuvajte dok vino u potpunosti ne ispari.

Nakon toga dodajte pileći bujon, dinstajte a nakon toga pirinač. Ostavite da provri, pokrijte tiganj i smanjite temperaturu kako bi se piletina i pirinač langano krčkali. Kuvajte oko 15 minuta ili sve dok pirinač u potpunosti ne bude skuvan i kremast.  

Isključite šporet, ubacite puter i promešajte da se dobro izjednači. Potom dodajte pirinač i parmezan. Poslužite odmah. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt