Toskanski Ravioli Nudi
Ravioli Nudi, ili u slobodnom prevodu goli ravioli, je toskansko jelo posebno poznato u pokrajinama Siena i Grosseto. Nudi ili gnudi, kako kažu u Toskani, su deo ruralne tradicije hrane Toskane, domaće jelo, lako ga je napraviti i vrlo je ukusno. Svaka porodica ima svoj recept koji prenosi s kolena na koleno. Evo jednog odličnog recepta:
Potrebno je:
• 2 kašike Carapelli maslinovog ulja
• 2 crna luka, iseckana
• 900gr spanaća bez stabljike
• 1 1/2 kašičice soli
• 1 češanj belog luka, usitnjenog
• 1 2/3 šoljice Mutti pasate
• 1/2 šoljice vode
• 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
• 1 kašika maslaca
• 1 kašika iseckanog bosiljka
• 3/4 šoljice rikota sira
• 1/4 šoljice izrendanog parmezana
• 2 jaja, umućena
• Narendana korica od 1 limuna
• 1/8 kašičice izrendanog muskatnog oraščića
• 1/16 kašičice mlevene paprike
• 3 kašike brašna
Priprema:
U velikoj činiji, zagrejte 1 kašiku Carapelli ulja na srednje laganoj vatri. Dodajte pola luka i pržite, mešajući povremeno, dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Povećajte toplinu do umereno visoke i dodajte spanać i 1 kašičicu soli. Pržite, mešajući, dok sva tekućina ne ispari, oko 10 minuta. Ocedite i svu preostalu tekućinu iz spanaća.
U istoj činiji zagrejte preostalu kašiku Carapelli ulja na srednje laganoj vatri. Dodajte preostali luk i pržite, mešajući povremeno, dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i pržite još jedan minut, mešajući. Umešajte u to Mutti pasatu, vodu, biber i preostalu 1/2 kašičice soli. Neka provri i nastavite sa prženjem, mešajući povremeno, oko 15 minuta. Umešajte maslac i bosiljak i pokriti.
U međuvremenu, u lonac sipati vodu, posoliti i pustiti da provri. U srednje veliku činiju pomešati kuvani spanać, rikotu, parmezan, jaja, limun, muskatni oraščić, papriku i brašno. Pomoću dve kašike, kapnite knedlu od ove smese, veličine oraha u kipuću vodu. Kuvajte dok se ne zgusne, oko tri minuta. Izvadite kašikom sa prorezom i ocedite na papirnim ubrusima. Poslužite sa Mutti pasatom. Prijatno!