Torta pasqualina s ricottom, jajima i spanaćem
Torta pasqualina je italijanski slasni specijalitet koji se tradicionalno priprema za Vaskrs.
Sastojci za testo:
300 g glatkog brašna
100 g integralnog brašna
50 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kesica suvog kvasca
250 ml mlake vode
Sastojci za nadev od spanaća:
400 g spanaća
200 g graška
2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 čen belog luka
prstohvat soli
sveže mleveni biber
1/2 kašičice origana
40 g tvrdog sira
1 jaje
Sastojci za nadev od ricotte:
300 g ricotte
100 g neutralne pavlake
40 g tvrdog sira
so, sveže mleveni biber
Potrebno je još:
3 jaja
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašika mleka
Priprema:
Za nadev od spanaća - spanać i grašak očistite, operite i dobro ocedite. U velikom tiganju zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje pa na njemu kratko propržite beli luk. Dodajte spanać i sve pržite neprestano mešajući pet minuta, zatim dodajte grašak, origano, so i biber, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka dok tečnost potpuno ne ispari. Potom sklonite tiganj s vatre i ostavite sa strane da se sve malo ohladi. U ohlađenu smjesu umešajte rendani tvrdi sir i jedno jaje.
Za nadev od ricotte - u posudi dobro pomešajte ricottu, neutralnu pavlaku, rendani sir, so i biber.
Za testo – u posudi pomešajte obe vrste brašna i so. Dodajte suvi kvasac pa još jednom sve dobro izmešajte. Brašnu dodajte vodu i ekstra devičansko maslinovo ulje pa zamesite testo. Zatim ga oblikujte u loptu, premažite s malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i prebacite u posudu. Prekrijte je krpom pa ostavite testo da se na sobnoj temperaturi oko sat vremena ili dok se ne udvostruči. Testo ponovo prebacite na radnu ploču. Podelite ga na dva dela, jedan veći, a drugi manji. Veći deo testa tanko razvaljajte pa ga prebacite u mali kvadratni kalup za hleb. Lagano ga utisnite tako da obložite dno i stranice i da malo testa prelazi ivicu kalupa. Zatim po testu u kalupu rasporedite nadev od spanaća. Po nadevu od spanaća rasporedite nadev od ricotte, a zatim u njemu uz pomoć kašike napravite tri udubljenja, pa u svaku od njih razbijte jedno jaje.
Razvijte i drugi deo testa pa njime prekrijte nadev. Odrežite viškove gornjeg i donjeg testa pa ih prstima spojite i zarolajte u venac. Odrezane viškove testa premesite, razvaljajte i izrežite u oblike listića ili cveća za dekoraciju. Dekoraciju stavite na vrh pite da se vidi. Premažite sve umućenim jajetom s malo mleka pa pitu pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni sat vremena.