Tikvice na italijanski način
Lagani, osvežavajući ručak bez mesa, najbolje ističe predivan ukus tikvica.
Sastojci:
- 4 tikvice
- 300 g Mutti pelata
- 50 g zelenih maslina
- 3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 200 g kačkavalja
- 1 kašika putera
- 1 manja glavica crnog luka
- bosiljak, origano, mešavina začina
Priprema:
Tikvicama odsecitei drške, a potom ih uzdužno presecite napola. Kašičicom pažljivo izdubite sredinu i potom tu izvađenu smesu sitno iseckajte. Pelat, crni luk i zelene masline što sitnije iseckajte.
Na otopljenom puteru propržite crni luk kako bi omekšao, a potom dodajte meso tikvica, pelat, masline, bosiljak, origano i začine po ukusu. Dinstajte na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne ispari.
Izdubljene tikvice premažite ekstra devičanskim uljem i posložite ih u nauljenu vatrostalnu činiju. Pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Potom ih izvadite iz rerne i u njih rasporedite polovinu pripremljene smese od povrća. Prekrijte listovima kačkavalja, nanesite ostatak smese i ponovo prekrijte sirom.
Ovako pripremljene tikvice vratite u rernu i nastavite sa pečenjem dok ne porumene.