Tart sa Mutti čeri paradajzom
Ukusni tart sa čeri paradajzom i karamelizovanim lukom, sjajno idu uz ove prve prolećne dane.
Sastojci:
600 g Mutti čeri paradajza
Carapelli ulje od koštica grožđa
so
sveži mleveni biber
prstohvat Azucar Demero smeđeg šećera
Za testo:
200 g belog brašna
100 g putera
prstohvat soli
50 g rendanog gauda sira
3 kašike hladne vode
Za karamelizovani luk:
Ybarra ekstra devičansko maslinovo ulje
4 crvena luka, sitno iseckana
2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
1-2 kašike Basso balzamiko sirćeta
Za fil:
150 ml mleka
150 ml neutralne pavlake
2 jajeta
100 g rendanog gauda sira
sveži bosiljak
so
sveži mleveni biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Stavite na pleh čeri paradajz, prelijte maslinovim uljem, dodajte so i biber. Pecite oko 90 minuta dok paradajz ne dobije smeđu boju. Pospite smeđim šećerom, smanjite temperaturu na 160°C i vratite u rernu na još nekoliko minuta.
Mikserom umutite brašno, maslac i so. Dodajte gaudu i mutite još neko vreme. Dodajte hladnu vodu i mutite slabije sve dok ne dobijete ujednačenu masu. Zamesite testo, a potom ga poravnajte oklagijom dok ne dobijete oblik diska. Prekrijte celofanom i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Kada se testo ohladi, izravnajte ga još malo oklagijom dok ne dobijete veličinu svog okruglog pleha u koji ste postavili papir za pečenje. Utisnite testo uz gornje ivice pleha, uklonite višak i ubacite u rernu na 30 minuta (180-200°C). Izvadite tart iz rerne.
U veliki tiganj ubacite seckani luk začinjen prstohvatom soli. Dinstajte na tihoj vatri između 15 i 20 minuta, vodeći računa da ne zagori. Kada luk omekša i dobije zlatnobraon boju, dodajte šećer i balzamiko sirće. Dinstajte luk još desetak minuta, uz povremeno mešanje, sve dok u potpunosti ne postane karamelizovan.
U velikoj činiji mikserom umutite mleko, neutralnu pavlaku, jaja, gaudu, mirođiju, biber i so.
Premažite pečeno testo karamelizovanim lukom, zatim prelijte belim filom, i na kraju poređajte pečeni paradajz. Posolite, pobiberite i pecite još 25-30 minuta dok tart ne dobije zlatnu boju. Izvadite tart iz rerne da se ohladi, a potom ga dekorišite svežim bosiljkom.