najbolja ulja italije

Tart od paradajza

Tart od paradajza

Želite lagano, osvežavajuće jelo u kojem dominira ukus paradajza? Upravo takav je tart čiji recept ćemo podeliti sa vama.

Sastojci:

 

Priprema:

Crni luk iseckajte na kolutove. Na tiganju zagrejte kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja i 50 g putera i dinstajte luk oko pet minuta, neprekidno mešajući. Kada dobije zlatnu boju, dodajte kašičicu smeđeg šećera i dinstajte još pet minuta, pa odložite sa strane.

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, isecite 100 g putera na kockice i prstima izmešajte. Dodajte parmezan, žumance i 2 kašike hladne vode. Nakon toga testo dobro umesite, umotajte u plastičnu foliju i odložite u frižider. Pelat paradajz ostavite na papiru da se ocedi od soka, pa ih poređajte na dno pleha koji ste obložili papirom za pečenje. Paradajz posolite i pobiberite, pospite kašičicom smeđeg šećera i kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Ostatak putera isecite na listiće i stavite preko kolutova paradajza. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite paradajz 5 minuta. Izvadite ga i preko njega sipajte luk. Testo izvadite iz frižidera i razvucite na veličinu pleha, izbockajte ga viljuškom, pa stavite preko paradajza i luka, a višak testa prstima zavucite ka dnu posude. Vratite tart u rernu i pecite 25 minuta na 180 stepeni, dok testo ne dobije zlatnu boju. Zatim ga izvadite iz rerne i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Tart izvrnite na veliki tanjir, tako da paradajz bude gore, pospite svežim bosiljkom i servirajte toplo.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt