Taljatele sa raguom
Za ljubitelje mesa i crvenog vina, uvek dobro začinjen i u kombinaciji sa pastama, ragu je najbolji izbor za porodični ručak.
Sastojci:
- 350-400 g taljatela
- 250-300 g mlevenog junećeg mesa
- 1/2 l Mutti passata
- 4 kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 čaše crvenog vina
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2-3 manje šargarepe
- stabljike zelenog celera ili deo korena celera
- so, biber po ukusu
- listovi bosiljka
Priprema:
Iseckajte sitno na kockice crni luk, šargarepu i celer. Propržite na ekstra devičanskom maslinovom ulju dok ne dobiju staklast izgled, pa dodajte meso i pržite sve zajedno, mešajuči još nekoliko minuta. Potom nalijte vinom i mešajte sve dok vino ne ispari. Nakon toga dodajte bujon, biber, poklopite lonac i kuvajte najmanje pola sata. Vodite računa da ne zagori.
Dodajte pasirani paradajz i propasiran čen belog luka. Poklopite i kuvajte još najmanje pola sata. U gotov ragu dodajte listove svežeg bosiljka. Ragu mora da bude skuvan tako da se komadići mesa pod pritiskom kašike raspadaju.
Skuvajte taljatele u 5 litara slane vode, procedite i izmešajte sa raguom. Preko jela narendajte parmesan.