Tagliatelle all’Amatriciana - pasta koja je nadživela svoj grad
Pasta all’Amatriciana, čuveno italijansko jelo, potiče iz grada Amatriče, koji, nažalost nakon razornih zemljotresa u Italiji više ne postoji. Ipak, ljubitelji italijanske kuhinje i kuvari iz celog sveta vraćaju zaštitni znak tog grada na svoje jelovnike, kako bi očuvali sećanje na ovaj predivan gradić.
Vreme pripreme. 30 min
Recept za 4 osobe
Sastojci:
- 400 g Rumo paste po izboru (taljatele)
- 200 g slanine
- 300 ml Mutti pelat paradajza
- 20 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
- 150 g crnog luka
- 1 suva ljuta papričica
- 1 čen belog luka
- so, biber po ukusu
- svež bosiljak
- 30 g parmezana
Priprema:
Skuvajte taljatele, ocedite ih i ostavite sa strane da se prohlade.
U zagrejan tiganj dodajte malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i sitno seckani crni luk, pa propržite. Kada luk postane staklast, dodajte slaninu iseckanu na kocke i nastavite da pržite. Nakon što slanina dobije rumenu boju, dodajte pelat, izmrvljenu ljutu papričicu i šećer.
Sve dobro sjedinite, pa kada proključa dodajte so, biber i kuvane taljatele s malo tečnosti u kojoj su se kuvale. Promešajte i servirajte uz parmezan i list bosiljka.