Sušeni paradajz u maslinovom ulju
Zimska jela će biti savršena, ukoliko imate ovaj italijanski „kec iz rukava“.
Sastojci:
2 kg paradajza
500 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
beli luk
bosiljak
ruzmarin (sveži ili sušeni)
lovorov list
sveža majčina dušica po želji
so, biber
Priprema:
Prilikom biranja paradajza, trudite se da nbudu iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Ugrejte rernu na 100 stepeni C. Paradajz operite i osušite, obrišite krpom ili papirnim ubrusima. Na dno posude za pečenje stavite i papir za pečenje. Paradajz isecite na četvrtine i složite na pleh.
Neoljušten beli luk ređajte između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje oko 3 – 4 sata. Zatim ugasite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle ređajte ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza.