Stromboli
Stromboli je popularno italijansko jelo slično pici, samo što se u završnoj fazi pripreme, za razliku od pice, mota u štrudlu. Dobra strana ovog recepta je što u sastav možete dodati štagod želite ili izbaciti ono što ne volite. Ovo atraktivno i ukusno jelo se lako sprema, a evo i jednog od brojnih recepata:
Kvasac nadrobite u 250 ml mlake vode u koju ste prethodno dodali 2 velike kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja i jednu kašičicu šećera. Pustite oko 5 minuta da smesa zapeni, pa je ulijte u 200 g brašna.
Ujednačite smesu. Postepeno dodajte preostali deo brašna sve dok ne dobijete mekano glatko testo koje se ne lepi za prste ni za posudu. Premažite ga sa svih strana Carapelli maslinovim uljem i ostavite na toplom mestu da se diže oko 90 minuta ili dok ne dobije barem dvostruko na volumenu.
U blender/seckalicu stavite 300 ml Mutti pasiranog paradajza, 35 g sveže ili kisele paprike, 90 g svežeg paradajza, 50 g luka, 2 kašičice soli, 1/4 kašičice kima, 1 kašičica origana, 1/2 kašičice bibera i 4 očišćene crne masline. Sve dobro usitnite u umak i po potrebi dodajte još začina po želji. Kada je testo spremno za razvijanje, raspodelite ga na dva jednaka dela.
Svaki deo razvaljajte u kvadrat debljine oko pola centimetra. Premažite sve osim samih ivica s pripremljenom izmiksanom smesom. Na pola testa stavite na trakice narezanu mortadelu, drobljeni feta sir i naseckane crne masline, dok drugu stranu prekrijte samo sa narendanim Edamerom.
Urolajte i na papiru za pečenje kojim ste obložili pleh pecite oko 40 minuta na 200 stepeni. Petnaest minuta pre kraja izvadite iz rerne i premažite Carapelli maslinovim uljem.
Kada su pečene pustite ih desetak minuta da se ohlade i dekorišite po želji. Prijatno!