Spaghetti Alla Puttanesca
Ove špagete kontroverznog naziva, veoma su poznate u Italiji i često se mogu naći na trpezama pravih sladokusaca. Postoji više legendi kako je ovo jelo diobilo naziv (puttanesca-žena lakog morala), a jedna od interesantnijih je da, pošto su supruge i ljubavnice stalno bile u sukobu, ljubavnicama je bio zabranjivan pristup tržnicama i pijacama, osim jednog dana u nedelji. Tada su uglavnom kupovale inćune, kapar i masline, jer su ove namirnice mogle dugo da stoje. Pored ukusa koji je savršen, popularnost su stekle jer se veoma brzo i jednostavno pripremaju.
Sastojci:
- 6-8 slanih srdela ili inćuna
- 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (poruči OVDE)
- 3 šolje Mutti pelat paradajza (poruči OVDE)
- 3 kašike iseckanih Olives crnih maslina (poruči OVDE)
- 3 kašike iseckanog kapara
- 2 prstohvata čili papričice u prahu
- 2 čena belog luka
- pakovanje špageta
Priprema:
Špagete stavite da se kuvaju u ključaloj slanoj vodi. Vodite računa da ne budu prekuvane već “al dente” (na zub).
U međuvremenu, na ekstra devičanskom maslinovom ulju lagano propržite beli luk sa čilijem u prahu i srdelama ili inćunima. Sve vreme mešajte kako beli luk ne bi zagoreo. Dinstajte dok se inćuni ili srdele potpuno ne “istope”, a nakon toga dodajte paradajz i varjačom ga lagano zgnječite. Sve krčkajte oko dvadeset minuta. Pred sam kraj kuvanja dodajte masline i kapar, lagano promešajte sve sastojke i dodajte špagete.
Mali savet: Ukoliko vam je sos ispao pregust, razredite ga sa malo vode u kojoj ste špagete kuvali.