najbolja ulja italije

Sos od vrganja

Sos od vrganja

Sveži vrganji su predivno aromatični i ukusni tako da se tope u ustima... Uz pomoć ovog povrća i najkvalitetnijeg ekstra devičanskog maslinovog ulja, napravićete sos kojim možete oplemeniti bilo koju vrstu testenine ili omiljeno meso i dobiti izvrstan obrok! Najbitnije od svega je što ove zdrave sastojke možete naći u svakoj bolje snabdevenoj trgovini.

Potrebno za šest tanjira:

•    sušeni ili sveži vrganji
•    2 kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
•    1 šoljica tople vode
•    1 šoljica iseckanog luka
•     2 čena belog luka, sitno iseckanog
•    1/2 šoljice suvog Marsala (ili drugog tamnog, slatkog dezertnog vina)
•    1/2 šoljice suvog belog vina
•    1 kašičica mlevenog svežeg ruzmarina
•    1 šoljica pilećeg bujona ili pileće supe
•    1 šoljica goveđeg bujona ili goveđe supe
•    1 kašičica maslaca, na sobnoj temperaturi
•    1 kašika brašna

Priprema:

Pomešajte vrganje i šoljicu tople vode u maloj činiji. Neka stoje dok ne omekšaju, oko 30 minuta. Izvadite zatim vrganje, ocedite višak vode i savite pečurke u posebnu činiju.

Zagrejte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte luk i beli luk; pržite dok luk ne postane smeđ, oko 15 minuta.

Dodajte obe vrste vina. Pojačajte toplinu; kuvajte dok većina tekućine ne ispari, oko sedam minuta. Dodajte ruzmarin, gljive i oba bujona ili supe. Ulijte zatim tekućinu od gljiva, ne ostavljajući nikakav talog u činiji. Kuvajte dok se smesa ne smanji na dve šoljice, otprilike oko 15 minuta.

Pomešajte maslac i brašno u maloj činiji da se ujednače; umutite zatim u smesu od gljiva. Kuvajte dok se umak ne zgusne, oko dva minuta. Dodajte so i biber po ukusu. Ovom smesom prelijte omiljenu testeninu ili meso. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt