Sos od vrganja
Sveži vrganji su predivno aromatični i ukusni tako da se tope u ustima... Uz pomoć ovog povrća i najkvalitetnijeg ekstra devičanskog maslinovog ulja, napravićete sos kojim možete oplemeniti bilo koju vrstu testenine ili omiljeno meso i dobiti izvrstan obrok! Najbitnije od svega je što ove zdrave sastojke možete naći u svakoj bolje snabdevenoj trgovini.
Potrebno za šest tanjira:
• sušeni ili sveži vrganji
• 2 kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 1 šoljica tople vode
• 1 šoljica iseckanog luka
• 2 čena belog luka, sitno iseckanog
• 1/2 šoljice suvog Marsala (ili drugog tamnog, slatkog dezertnog vina)
• 1/2 šoljice suvog belog vina
• 1 kašičica mlevenog svežeg ruzmarina
• 1 šoljica pilećeg bujona ili pileće supe
• 1 šoljica goveđeg bujona ili goveđe supe
• 1 kašičica maslaca, na sobnoj temperaturi
• 1 kašika brašna
Priprema:
Pomešajte vrganje i šoljicu tople vode u maloj činiji. Neka stoje dok ne omekšaju, oko 30 minuta. Izvadite zatim vrganje, ocedite višak vode i savite pečurke u posebnu činiju.
Zagrejte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte luk i beli luk; pržite dok luk ne postane smeđ, oko 15 minuta.
Dodajte obe vrste vina. Pojačajte toplinu; kuvajte dok većina tekućine ne ispari, oko sedam minuta. Dodajte ruzmarin, gljive i oba bujona ili supe. Ulijte zatim tekućinu od gljiva, ne ostavljajući nikakav talog u činiji. Kuvajte dok se smesa ne smanji na dve šoljice, otprilike oko 15 minuta.
Pomešajte maslac i brašno u maloj činiji da se ujednače; umutite zatim u smesu od gljiva. Kuvajte dok se umak ne zgusne, oko dva minuta. Dodajte so i biber po ukusu. Ovom smesom prelijte omiljenu testeninu ili meso. Prijatno!