Sos od paradajza
Recept za 8 porcija (dovoljno za dva jela)
Vreme pripreme: 75 min
Kalorijska vrednost po porciji: 103 cal
Masti: 6 gr
Sastojci:
• 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 2 crna luka, sitno iseckana
• 2 šargarepe, sitno iseckane
• 2 pruta celera, sitno iseckana
• 2 čena belog luka, zgnječena
• 2 lista lovora
• 1 kašičica braon šećera
• 800 gr pelat paradajza
Priprema:
1. Zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje u tiganju i dodajte povrće i lovorov list. Dodajte 1 kašičicu braon šećera i malo soli i dinstajte. Lagano kuvajte 15 minuta, dok povrće ne omekša. Zatim dodajte pelat paradajz i 150 ml vode. Kuvajte na laganoj vatri još 30 minuta dok sos ne izgubi jednu trećinu svoje količine i postane veoma gust.
2. Povremeno, pred kraj kuvanja, sos promešajte kako vam ne bi zagoreo. Ako želite da vam sos bude ređi, dodajte šolju vode.
Služiti uz pastu a ostalo možete zalediti pa iskoristiti kasnije.