Sočni tart od pečuraka i tunjevine
Idealan recept za sve ljubitelje slanih pita. Ovakvu sigurno još niste probali!
Potrebno vam je za testo:
- 200g brašna
- 100g maslaca
- 40 ml vode
- ¼ kašičice soli
Stavite brašno, so i maslac u činiju, izmiksajte na srednjoj brzini, dok se smesa ne pretvori u mrvice. Isključite mikser i dodajte vodu. Opet izmiksajte na najnižoj brzini. Testo je spremno kada je ujednačeno i nije lepljivo. (Možda ćete morati dodati malo brašna ako izgleda previše lepljivo). Razvucite testo u okrugli pleh za pite i ostavite u frižideru da se sasvim ohladi.
Potrebno vam je za fil:
- 2 x 425 g La Perla tunjevine
- 2 velika crvena luka, sitno iseckana
- 2 stabljike celera, sitno iseckane
- 1 crvena paprika
- 2 čena belog luka, izgnječenog
- 6 komada pečuraka, sitno iseckanih
- Suvi začini po izboru
- So i biber
- Carapelli ekstradevičansko maslinovo ulje
- 2 šoljice narendanog sira po izboru
- 6 jaja
- 2 šoljice mleka
U jednoj činiji umutite jaja, dodajte mleko i dobro promešajte. U velikoj činiji na srednje jakoj vatri, sipajte malo Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja i popržite luk, beli luk, celer, papriku, pečurke i začine. Pržite dok luk i celer ne omekšaju. Dodajte La Perla tunjevinu, pa pržite još još 5 - 10 minuta. Dodajte so i biber prema ukusu.
Sipajte smesu u ohlađeno testo. Prelijte preko umak od jaja i mleka. Koristeći kašiku, smesu ravnomerno rasporedite i prema krajevima. Pospite sirom. Stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 230C i pecite 20-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa na ivicama. Prijatno!