Sočivo na italijanski način
Jelo koje više nego prija u hladnim januarskim danima.
Sastojci:
400 g sočiva
3 glavice crnog luka
5 čenova belog luka
150-200 g dimljene slanine
1/2 kg Mutti pelata(poručite OVDE)
5 kašika Mutti duplo koncentrovanog paradajza (poručite OVDE)
4 supene kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja(poručiteOVDE)
2 kašičice Azucar Demero smeđeg šećera (poručite OVDE)
začini po ukusu
voda po potrebi
Priprema:
Preko noći potopite sočivo u vodu da bi nabubrilo. Sutradan ga skuvajte u tri vode (menjajte vodu kad provri). Kada sočivo bude već kuvano, odlijte vodu i stavite ga na stranu.
U međuvremenu sitno iseckajte crni i beli luk, slaninu i pripremite pelat paradajz. Najpre crni luk popržite na ekstra devičanskom maslinovom ulju, a kada poprimi boju, pospite ga sa 2 kašičice smeđeg šećera da bi još više porumeneo. Potom dodajte beli luk i slaninu. Mešajte sve dok slanina ne omekša. Tada dodajte oceđeno sočivo i pelat paradajz i koncentrat od paradajza. Pri samom kraju, kada su i paradajz i sočivo potpuno kuvani, dodajte po ukusu začine i još malo kuvajte (maksimalno 15 minuta).