Sočivo na italijanski način
Kao sinonimom za obilje i novac, sočivo je neizostavno jelo na italijanskoj novogodišnjoj trpezi. Tradicija verovatno potiče iz činjenice da sočivo ima oblik sličan novčićima.
Sastojci:
400 g sočiva
3 glavice crnog luka
5 čenova belog luka
200 grama dimljene slanine
1/2 kg svežeg paradajza
5 kašičica Mutti pasiranog paradajza
4 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
začini - so, biber, paprika, origano, kari
Priprema:
Prethodne večeri potopite sočivo u vodu da bi nabubrilo. Sutradan ga skuvajte u tri vode, koje menjati kada provri. Kada sočivo bude kuvano, procedite ga i stavite ga na stranu.
U međuvremenu sitno iseckajte crni i beli luk, slaninu i paradajz. Najpre crni luk propržite na ulju, a kada već poprimi boju, pospite ga sa 2 kašičice šećera da bi još više porumeneo. Potom dodajte beli luk i slaninu. Mešatjte sve dok slanina ne omekša. Tada dodajte oceđeno sočivo i isečen paradajz, kao i pasirani. Po potrebi dolijte vodu. Pri samom kraju, kada su i paradajz i sočivo potpuno kuvani, dodajte po ukusu začine i još malo kuvajte.