Slani štapići na italijanski način
Preukusni italijanski štapići koji će svakoj proslavi dati poseban pečat.
Sastojci:
375 gr belog brašna
160 ml vode
4 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
dodatno ekstra devičansko ulje za premazivanje
1 kašičica meda
ravna kašičica soli
ravna kašika suvog kvasca
griz za posipanje
Priprema:
Umesite mikserom za testo pola brašna, vodu od koje ste oduzeli samo malo za kvasac, ulje, med i so. Testo treba da ispadne kremasto. Razmutite kvasac u malo vode pa dodajte u testo. Dodajte postepeno preostalo brašno i mešajte dvadesetak minuta. Ostavite testo da odstoji, prekiveno čistom kuhinjskom krpom, dvadesetak minuta.
Na radnoj površini razvucite plastičnu foliju i premažite je ekstra devičanskim maslinovim uljem. Prebacite testo na foliju, razvucite ga na veličinu pleha, pa presavijte na pola, premažite ekstra devičanskim maslinovim uljem i ovlaš prebacite foliju preko njega. Ostavite da narasta sat vremena.
Ugrejte rernu na 200 C, stavite u pleh pek papir. Testo za štapiće je vrlo meko, pa je najbolje pleh staviti tik do njih. Pospite radnu površinu grizom. Od testa odsecajte štapić po štapić po užoj strani testa pa svaki spustite na griz, razvaljajte ga malo i razvucite oprezno prstima po dužini do dužine pleha.
Pecite petnaestak minuta pa ohladite na žici.