Slana torta sa pirinčem
Neobična kombinacija pirinča i testa daje ukusan rezultat i sočnu, slanu torticu.
Sastojci:
Za testo:
- 400 gr. brašna
- 6 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (poruči OVDE)
- 1 kašičica praška za pecivo
- So
- voda
Za fil:
- 400 gr. Riso Gallo Arborio pirinča (poruči OVDE)
- 1-2 kesice šafrana
- 100 grama kuvane pršute iseckane na kocke
- 100 grama kobasice narezane na kocke
- 100 grama tvrdog, slanog sira izrezanog na kocke
- 80 gr. narendanog parmezana
- 50 gr mleka
- 3 cela jaja + jedno jaje za premaz
- malo maslaca
- so
- biber
- peršun
Priprema:
Testo pripremiti od navedenih sastojaka, razvaljati ga na debljinu oko 2 mm i ostaviti u posudi da odstoji oko pola sata. U međuvremenu skuvati pirinač u slanoj vodi al dente. U posudu staviti 3 jaja, šafran, mleko, dodati kockice šunke, kobasice i sira, pa dobro izmešati. Zatim dodati pirinač, parmezan, so, biber, peršun i sve skupa dobro izmešati. Sastojke staviti preko testa u tepsiju, pa zatvoriti ivice testom. Premazati vrh jednim umućenim jajetom, i dodati par listova maslaca. Peći na 180 ºC oko 20-30 min, dok testo ne poprimi zlatno žutu boju. Poslužiti toplo. Prijatno!