najbolja ulja italije

Sicilijanska Pasta alla Norma

Sicilijanska Pasta alla Norma

Pasta alla Norma je testenina originalne sicilijanske kuhinje, tačnije iz Catanije, italijanskog grada na istočnoj obali Sicilije. Osnovni sastojci su joj paradajz, prženi patlidžan, pecorino ili ricotta sir, i, naravno, bosiljak uz nezaobilazno ekstra devičansko maslinovo ulje. Patlidžan daje iznenađujuću teksturu, kapari dodaju malo slanog na slatki umak od paradajza, dok mu čili papričice daju toplinu. Napravite je sami:

Potrebno je: 

•    2 patlidžana
•    3 čena belog luka
•    svež bosiljak
•    1 kašičica sušenog origana
•    1 kašičica sušene čili paprike
•    Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
•    1 kašičica bebi kapara
•    1 kašika crvenog vinskog sirćeta
•    400g Muti pelat paradajza sa oljuštenom kožicom
•    320 g testenine po želji
•    50 g ricotta ili pecorino sira

Priprema:

Naseckajte patlidžane ugrubo u komade od po 2 cm debljine. Stavite u cediljku da se ocede u sudoperi, pospite morskom solju da izvuče vlagu, a zatim stavite na stranu oko 20 minuta.

Ogulite i sitno narežite beli luk, a zatim sitno narežite i bosiljak.

Isperite patlidžan i prosušite kuhinjskim papirom, zatim stavite u veliku činiju sa origanom, papričicama, malo Carapelli maslinovog ulja i prstohvatom morske soli i crnog bibera. Dobro sve izmešajte.

Zagrejte malo Carapelli maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Nakon što se zagrejalo, dodajte patlidžane u jednom sloju, i pržite 5 do 8 minuta, ili dok omekšaju i dobiju zlatnu boju, mešajući povremeno.

Dodati tada još malo Carapelli maslinovog ulja, a potom i beli luk, kapare i bosiljak, a zatim zajedno dinstati oko 2 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju. Umešajte tada sirće i Mutti pelat paradajz, gnečeći ga viljuškom. Smanjiti na nisku toplinu i kuvati lagano oko 15 do 20 minuta, ili dok smesa postane gusta i sjajna.

Skuvajte testeninu prema uputstvu dok ne postane al dente.

Ocedite špagete, ali ostavite malo vode u kojima su se kuvale i dodajte je u umak od patlidžana.
Fino narendajte sir i pomešajte sa listićima bosiljka. Dodajte u Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje, i po želji malo začinite.
Dodajte testeninu u umak i dobro izmešajte, dodajući još malo kuvane vode od testenine ako je potrebno.
Podelite sve u dve činije i pospite sirom i bosiljkom. Služite uz omiljeno vino. Prijatno!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt