Savršeni Marinara sos
Marinara je italijanski umak koji je nastao u Napulju. Osnovni sastojci su mu paradajz, beli luk i začini, a njegove brojne varijacije mogu uključivati dodatak kapara, maslina i drugog povrća. Italijani marinara umak uglavnom kombinuju sa drugim jelima. Naprimer, za Spagetti alla marinara. Evo kako da napravite ovaj sos i oplemenite svoje domaće specijalitete:
Potrebno vam je:
• 550 gr Mutti Passata pasiranog italijanskog paradajza
• 4 kašike naseckanog svežeg peršuna
• 1 češanj belog luka, veoma usitnjenog
• 1 kašika sušenog origana
• 1 kašičica soli
• 1/4 kašičice mlevenog bibera
• 6 kašika Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 1/3 šoljice sitno na kockice iseckanog crnog luka
• 1/2 šoljice belog vina
• 2 lovorova lista
• 1 šoljica svežeg bosiljka, grubo iseckanog
Priprema:
U velikoj posudi na srednje jakoj vatri propržite naseckani beli i crni luk u Carapelli ekstradevičanskom maslinovom ulju dok ne postanu prozirni. Dodajte Mutti Passatu i belo vino. Pospite crni biber. Dodajte lovor. Neka se umak kuva oko 30 minuta, pa smanjite vatru i pojačajte arome povremeno mešajući. Dodajte bosiljak i peršun i origano i dobro promešajte. Pustite da se umak lagano kuva još najmanje dva sata povremeno mešajući. Nakon dva sata probajte umak, ako je kiseo ili ako želite više slatkoće dodajte 1/2 kašičice praška za pecivo (ili šećera) da smanjite kiselost.
Umak možete poslužiti preko testenine odmah ili čuvati u frižideru.