najbolja ulja italije

Savršeni Marinara sos

Savršeni Marinara sos

Marinara je italijanski umak koji je nastao u Napulju. Osnovni sastojci su mu paradajz, beli luk i začini, a njegove brojne varijacije mogu uključivati dodatak kapara, maslina i drugog povrća. Italijani marinara umak uglavnom kombinuju sa drugim jelima. Naprimer, za Spagetti alla marinara. Evo kako da napravite ovaj sos i oplemenite svoje domaće specijalitete:

Potrebno vam je:
•    550 gr Mutti Passata pasiranog italijanskog paradajza
•    4 kašike naseckanog svežeg peršuna
•    1 češanj belog luka, veoma usitnjenog
•    1 kašika sušenog origana
•    1 kašičica soli
•    1/4 kašičice mlevenog bibera
•    6 kašika Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
•    1/3 šoljice sitno na kockice iseckanog crnog luka
•    1/2 šoljice belog vina
•    2 lovorova lista
•    1 šoljica svežeg bosiljka, grubo iseckanog

Priprema:

U velikoj posudi na srednje jakoj vatri propržite naseckani beli i crni luk u Carapelli ekstradevičanskom maslinovom ulju dok ne postanu prozirni. Dodajte Mutti Passatu i belo vino. Pospite crni biber. Dodajte lovor. Neka se umak kuva oko 30 minuta, pa smanjite vatru i pojačajte arome povremeno mešajući. Dodajte bosiljak i peršun i origano i dobro promešajte. Pustite da se umak lagano kuva još najmanje dva sata povremeno mešajući. Nakon dva sata probajte umak, ako je kiseo ili ako želite više slatkoće dodajte 1/2 kašičice praška za pecivo (ili šećera) da smanjite kiselost. 

Umak možete poslužiti preko testenine odmah ili čuvati u frižideru. 

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt