Savršene špagete sa pelatom i bosiljkom
Ovo je jednostavni umak sa testeninom, a ukusan kao mnogo kompleksniji specijaliteti koje ste do sada probali.
Potrebno vam je:
• Špageti
• 12 komada Mutti pelati, oljuštenog italijanskog paradajza
• 5 čena belog luka
• Na vrh kašičice sode bikarbone
• Grančica bosiljka
• Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
• So i biber
• ¼ kašičice čilija (nije obavezno)
Priprema:
Tajna ovog obroka je u tome da morate ispoštovati kvalitetne sastojke i nisku temperaturu na kojoj ih pripremate.
Mutti pelat isecite na sitne komade. Dodajte mu soli, bibera, malo bosiljka, prstohvat sode bikarbone i kuvajte ga na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno mešajući. Kad je umak gotov, isključite: treba da se ohladi i zgusne.
Tri čena belog luka usitnite i stavite u tiganj sa šest kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja i 2, 3 listića bosiljka, pa zajedno propržite 5 minuta. Uz ovaj mali trik će bosiljak bolje pustiti aromu, ali pazite da luk ne promeni boju.
Stavite dva čena belog luka, 1 šoljicu Carapelli maslinovog ulja i 10 listića bosiljka u činiju, pospite čilijem i ostavite da odstoji.
Kad je sve spremno, kuvajte špagete al dente: tako da završite kuvanje u umaku od paradajza. Kad je testenina skoro kuvana, ubaciti je u činiju sa umakom od paradajza i još malo zajedno prokuvati na blagoj vatri. Kada je gotovo, dodajte umak sa proprženim belim lukom i servirajte u male porcije. Po želji, porcije prelijte drugim umakom sa čilijem.
Savet: Savršen par je vino Sauvignon Blanc: voćno, elegantnoi idealno sa ukusnim notama bosiljka i paradajza. Prijatno!