najbolja ulja italije

Savršene špagete sa pelatom i bosiljkom

Savršene špagete sa pelatom i bosiljkom

Ovo je jednostavni umak sa testeninom, a ukusan kao mnogo kompleksniji specijaliteti koje ste do sada probali. 

Potrebno vam je:
•    Špageti
•    12 komada Mutti pelati, oljuštenog italijanskog paradajza
•    5 čena belog luka
•    Na vrh kašičice sode bikarbone
•    Grančica bosiljka
•    Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
•    So i biber
•    ¼ kašičice čilija (nije obavezno)

Priprema:

Tajna ovog obroka je u tome da morate ispoštovati kvalitetne sastojke i nisku temperaturu na kojoj ih pripremate.  

Mutti pelat isecite na sitne komade. Dodajte mu soli, bibera, malo bosiljka, prstohvat sode bikarbone i kuvajte ga na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno mešajući. Kad je umak gotov, isključite: treba da se ohladi i zgusne.

Tri čena belog luka usitnite i stavite u tiganj sa šest kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja i 2, 3 listića bosiljka, pa zajedno propržite 5 minuta. Uz ovaj mali trik će bosiljak bolje pustiti aromu, ali pazite da luk ne promeni boju.

Stavite dva čena belog luka, 1 šoljicu Carapelli maslinovog ulja i 10 listića bosiljka u činiju, pospite čilijem i ostavite da odstoji. 

Kad je sve spremno, kuvajte špagete al dente: tako da završite kuvanje u umaku od paradajza. Kad je testenina skoro kuvana, ubaciti je u činiju sa umakom od paradajza i još malo zajedno prokuvati na blagoj vatri. Kada je gotovo, dodajte umak sa proprženim belim lukom i servirajte u male porcije. Po želji, porcije prelijte drugim umakom sa čilijem.

Savet: Savršen par je vino Sauvignon Blanc: voćno, elegantnoi idealno sa ukusnim notama bosiljka i paradajza. Prijatno!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt