Savršena slavska trpeza na mediteranski način
Decembar i januar, koji su polako za nama, meseci su velikih praznika i slava. Meseci kada se svakako „najbolje“ jede, kada se uživa u slanim i slatkim đakonijama. Današnji dan je dan velikog svetitelja, Svetog Save. Bilo da ga slavite kao krsnu slavu ili kao duhovni praznik, dobra hrana i zanimljiva, pomalo drugačija trpeza je nešto što će dati posebnu čar. Ono što je najbitnije za slavsku i prazničnu trpezu je da se priprema sa ljubavlju, radošću i nadom, u skladu sa mogućnostima. Bilo da pripremate veću ili manju gozbu, uvek je, pored podsećanja na stara tradicionalna jela, interesantno isprobati poneki novi recept.
A kada je u pitanju vrhunska hrana sa malo odabranih i kvalitetnih sastojaka, Italijani su neprikosnoveni i od njih možemo dosta toga naučiti. Ako od samo tri sastojka prave remek dela, možete zamisliti kako jelo izgleda kada ga pripremaju za posebne prilike.
Svaka svečana trpeza počinje od dobrog i fino dekorisanog predjela. Tada se uz „čašicu“ razgovora i laganih i ukusnih zalogaja, najviše oseti duh zajedništva i radost slavlja. I u ovoj kulinarskoj sferi, mediteranski gastronomi su parvi maheri. Posebno su ponosni na carpaccio od bifteka, koji je 1950. godine osmislio kuvar u Veneciji. Ovo jelo veoma prefinjenog ukusa pravi je predlog kako da vašoj prazničnoj trpezi date ekskluzivan mediteranski šarm, a neće vam oduzeti mnogo vremena. Vaši gosti će biti više nego oduševljeni.
Sastojci za 4 osobe:
300 g junećeg bifteka
50 g rukole
so, biber (po mogućstvu sveže mleven, zbog bogatije arome)
Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
40 g parmezana
Priprema:
Biftek zamotajte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na otprilike sat vremena, jer je poluzaleđeni biftek lakše seći. Zaleđeno meso secite oštrim nožem na što tanje šnite, a potom ih stavite na prozirnu kuhinjsku foliju i prekrijte drugom folijom.
Kako bi se šnite mesa stanjile i proširile potrebno je staviti nešto teško na njih ili ih istanjiti čekićem za meso. Meso stavite na tanjir za posluživanje, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da se dobro ohladi. Ohlađeno meso posolite i popaprite i poprskajte maslinovim uljem. Na vrh stavite rukolu, poprskajte s još maslinovog ulja i acetom. Za kraj narežite listiće parmezana.
Ovako pripremljeno meso upija biber i so, tako da ga možete dobro začiniti.