Rotolo di pizza
Pizza je planetarno obožavan italijanski specijalitet u bilo kom godišnjem dobu i pravi se u brojnim varijacijama. Recept koji vam predlažemo za danas je alternativni način za uživanje u svim prednostima pizze, ali u drugom obliku! Hrskava korica u suprotnosti je s mekim nadevom od paradajza, mozzarelle i šunke. Ovaj specijalitet je također vrlo ukusan bilo da se služi toplo ili hladno. Idealan je za letnji piknik, ali i za večeru s prijateljima.
Sastojci za testo:
- 250gr brašna tip 00
- 10gr Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (poruči OVDE)
- 115gr vode na sobnoj temperaturi
- So
- 5 g slada
- 2 g kvasca
Za punjenje
- 150gr Mutti pasiranog paradajza (poruči OVDE)
- 10 g bosiljka
- 150gr mocarele
- 100gr tanko narezane kuvane šunke
za premaz
Priprema:
Prvo pravite testo na sledeći način – sipajte vodu u činiju, dodajte so i promešajte viljuškom da se rastopiti, zatim ulijte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje i promešajte emulziju. U drugu veliku činiju prosijati brašno, pa dodati kvasac, slad, i oko pola smese vode, soli i ulja.
Počnite mesiti rukama. Držite blizu vas malo brašna, a i preostale emulzije, koja će se integrirati u smesi postupno, sve dok ne dođe do željene konzistencije, koja mora biti mekana i elastična (zavisno od brašna koje se koristi, dodajete manje ili više emulzije). Nastavite mesiti na radnoj površini dok ne bude glatko i meko, ali čvrsto testo, od koga ćete formirati lopticu. Ostavite je u činiji i pokrijte plastičnom folijom; Ostavitte da naraste dok ne udvostruči svoj volumen (oko 2-3 sata).
U međuvremenu, pripremite sastojke za preliv. U činiju, sipajte Mutti pasirani pradajz i posolite, dodajte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje i bosiljak. Iscedite mocarelu, važno je da bude suva.
Nakon isteka vremena za testo, prenesite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte oklagijom da se formira list sa malo ovalnog oblika promera 38x34 cm. Pospite preko umak, pazeći da ostavite nekoliko centimetara od ivica. Preko nanesite mocarelu, sveži bosiljak, a na kraju listove kuvane šunke.
Premažite ivice testa Carapelli maslinovim uljem , a zatim ih savijajte prema unutra, pa napravite rolnu.
Stavite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje.
Premažite površinu Carapelli maslinovim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je gotovo, izvadite i pustite da se ohladi najmanje 10 minuta pre rezanja na kriške. Prijatno!