Rosti od krompira i luka sa posiranim jajetom
Sastojci za 4 porcije:
- 800 g krompira prethodno tvrdo skuvanog
- So
- 150 g crvenog luka
- 100 g crnog luka
- Biber
- 1 supena kašika gustina
- 60 g pinjola
- 4 supene kašike putera
- 4 supene kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 100 g spanaća
- 4 struka bosiljka
- 3 supene kašike sirćeta
- 4 jaja
- 2 supene kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja za kraj
Priprema:
Krompir oprati i kuvati u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Ocediti i ostaviti da se ohladi. Luk oljuštiti i iseći na tanke kolutove. Krompir oljuštiti i grubo izgnječiti i pomešati sa lukom. Masu za rosti posoliti i pobiberiti. Umešati u masu gustin i pinjole. Podeliti na 4 dela. U tiganju zagrejati pola kašike putera i jednu kašiku maslinovog ulja. Jednu porciju mase od krompira staviti u tiganj i poravnati.Na srednjoj temperaturi peći rosti oko 3 minuta dok donja strana bude zlatno žuta, okrenuti, dodati pola kašike putera i peći drugu stranu dok i ona ne postane zlatno žuta. Pečeni rosti staviti u rernu zagrejanu na 60 stepeni na srednju policu. Ispeći još tri rostija i staviti na toplo mesto.
U međuvremenu očistiti i oprati spanać i ostaviti da se osuši.U lonac staviti dovoljno vode sa sirćetom i pustiti da proključa. Jaja razbiti i pažljivo svako staviti u šoljicu. Pažljivo jedno po jedno spuštati u vodu na rešetkastu kašiku i oblikovati kašikom. Posirati jaja oko 5 minuta.
Rosti izvaditi iz rerne, rasporediti na tanjire, dodati spanać i bosiljak, jaja izvaditi iz vode rešetkastom kašikom, ocediti i staviti na rosti. Začiniti solju i biberom, poprskati maslinovim uljem i odmah servirati.
Po porciji: 560 kcal/2360 kJ, 37 g ugljenih hidrata, 17 g belančevina,17 g masti.
Vreme za pripremu: 30 minuta
Vreme za izradu: 40 minuta