Rosti od krompira i luka sa poširanim jajetom
Jednostavno a zasiti vrlo brzo.
Sastojci:
800 g crvenog krompira
150 g crnog luka
1 kašika gustina
60 g pinjola
4 kašike bosiljka
3 kašike Basso aceto balsamico
6 kašika Carapelli ekstra devičanskog ulja
4 jaja
3 kašike putera
Priprema:
Krompir operite i kuvajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Ocedite ga i ostavite da se ohladi. Luk oljuštite i isecite na tanke kolutove. Krompir oljuštite i grubo izgnječite i pomešajte sa lukom. Masu za rosti posolite i pobiberite, umešajte u masu gustin i pinjole. Testo podelite na četiri dela. U tiganju zagrejte pola kasike putera i jednu kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja. Jednu porciju mase od krompira stavite u tiganj i poravnajte. Na srednjoj temperaturi pecite rosti oko tri minuta dok donja strana bude zlatno žuta, okrenite, dodajte pola kašike putera i pecite drugu stranu dok i ona ne postane zlatno žuta. Pečeni rosti stavite u rernu zagrejanu na 60 stepeni. Ispecite još tri rostija i stavite na toplo mesto.
U međuvremenu očistite i operite spanać i ostavite da se osuši. U lonac sipajte vodu sa sirćetom i pustite da proključa. Jaja razbijte i pažljivo svako stavite u šoljicu. Pažljivo jedno po jedno spuštajte u vodu na rešetkastu kašiku. Poširajte jaja oko 5 minuta.
Rosti izvaditi iz rerne, rasporedite na tanjire, dodajte spanać i bosiljak, jaja izvadite iz vode rešetkastom kašikom, ocedite i stavite na rosti. Začinite solju i biberom, prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem i odmah servirajte.