Rižoto za početak jeseni
Za sve one koji vole da se igraju u kuhinji!
Sastojci:
300 g bundeve
200 g Riso Gallo Arborio pirinča (možete poručiti OVDE)
1 crn luk
1 čen belog luka
1dl belog vina
2l bujona
40 g putera (plus 20 za serviranje)
3 kašike Carapelli eskstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
so, biber
50 g parmezana
nekoliko listova sveže žalfije ili prstohvat suve
Priprema:
Oljuštite i nasecite bundevu na kocke, a crni luk iseckajte sitno. Na dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja propržite crni luk, dodajte beli luk i seckane listove žalfije i pržite oko pola minuta. Nalijte belo vino i kada ispari dodajte još jednu kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja i bundevu seckanu na kockice.
Posolite i pržite poklopljeno 3-5 minuta. Zatim dodajte i pirinač i promešajte. Dodajte kutlaču vrelog bujona i kuvajte mešajući. Dodajte polako bujon kutlaču po kutlaču i mešajte povremeno. Važno je da bujon ne ispari, a i da ga nema previše. Takođe, lagano gnječite bundevu da se na kraju pretvori u pire. Kada je pirinač kuvan al dente, skinite ga sa vatre, dodajte parmezan, puter i sveže mleveni biber i izmešajte.