Rižoto sa tikvicama i slaninom
Rižoto je uvek dobrodošao kao prilog, ali podjednako je dobar i kao kompletan obrok.
Sastojci:
200 g Riso Gallo Arborio pirinča
1 tikvica
1 šargarepa
1 crni luk
3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
100 g slanine
bujon od povrća
so, biber, peršun, majčina dušica
Priprema:
Tikvicu narežite na kockice. Luk i šargarepu, koje ste prethodno sitno naseckali, kratko propržite na ekstra devičanskom maslinovom pa zalijte sa malo bujona od povrća i ostavite da se dinsta. Kad tikvice budu mekane, dodajte pirinač i još supe od povrća pa ostavite da se još mali dinsta.
Slaninu iseckajte na kockice i kratko popržite u tiganju bez dodavanja ulja, pa je umešajte u rižoto. Dodajte so, biber, peršun i majčinu dušicu po ukusu, i uz povremeno mešanje i dodavanje bujona dinstajte dok riža ne omekša.