Rižoto sa šargarepom
Rižoto na malo neobičan način, idealan za dane posta ili vegeterijance.
Recept za četiri osobe
Sastojci:
200 g Riso Gallo Arborio pirinča
600 ml bujona od povrća
500 g rendane šargarepe (oko 4 veće šargarepe)
2 manje glavice sitno seckanog crnog luka
1 kašičica karija
biber i so
italijanski začin
seckani person
Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
Priprema:
Očistite pirinač, a u šerpicu sipajte 600 ml bujona, pola kašičice soli i dodajte pirinač. Kuvajte dok ne omekša, ali da se ne raspada. Ostavite ga da se ocedi.
U veliki tiganj sipajte ekstra devičansko maslinovo ulje i dodajte sitno iseckan crni luk, pola kašičice karija i pržite sve zajedno dok luk ne omekša. Za to vreme očistite šargarepu i izrendajte je. Dodajte je omekšalom luku i dinstajte dok šargarepa ne omekša. Posolite, pobiberite, dodajte italijanski začin i ostatak karija i sve dobro izmešajte.
Na kraju dodajte pirinač i sve dobro izmešajte. Pospite sitno iseckanim peršunom.