Rižoto sa rukolom, pršutom i pivom!
Skoro da nema osobe koja ne voli sočni, ukusni rižoto. Ova italijanska delicija se pravi na mnogo načina, ali sa ovom neobičnom i savršeno ukusnom kombinacijom ćete iznenaditi sve goste!
Sastojci
- 300g Riso Gallo Risotto pirinča (poruči OVDE)
- 1 mala glavica luka, tanko narezanog
- 1 čen belog luka, iseckan
- 5 artičoka - izrezanih na tanke trake
- 250ml piva na sobnoj temperaturi
- 600 ml bujona od povrća
- 50g dimljenog kozjeg sira, izmrvljenog
- 80g narendanog parmezana
- So i biber po ukusu
- Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje (poruči OVDE)
- 30g neslanog maslaca
- 6 kriški pršute grubo seckane
Priprema:
U velikoj tavi zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i propecite belli i crni luk dok ne postane proziran. Uklonite luk i dodajte artičoke. Dinstajte oko 5 minuta.
Kada su artičoke omekšale, dodajte rižu i lagano propržite, oko 2 minuta, povremeno mešajući varjačom.
Ulijte bujon i mešajte kako bi proverili da se riža ne zalepi na dnu. Zatim dodajte čašu piva. Smanjite vatru i pokrijte lonac. Kuvajte 13 minuta.
Kada je riža al dente, sklonite sa vatre i dodajte maslac, pa kozji sir, pršutu i parmezan. Snažno mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Poslužite preliveno s malo maslinovog ulja i pospite parmezanom. Po želji, možete ukrasiti sa još malo pršute. Prijatno!