Rižoto sa kruškama i parmezanom
Kremasto i pikantno, vrtlog sjajnih ukusa koji će prijati vašim nepcima.
Sastojci:
300 g Riso Gallo Arborio
3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika maslaca
1 crni luk
1 dl belog vina
1 l bujona od povrća
2 velike kruške
60 g rendanog parmezana
40 g hladnog maslaca
Priprema:
Crni luk isecite na sitne komadiće. Zagrejte 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i kašiku maslaca, dodajte luk, posolite i kratko dinstajte dok malo ne omekša.
Dodajte kruške narezane na komadiće, ali odvojite sa strane trećinu krušaka koje ćete posebno dinstati i servirati na samom kraju.
Dodajte pirinač, zalijte belim vinom. Smanjte temperaturu i postepeno dodajte bujon tokom 15-20 minuta, dok pirinač ne bude skuvan, ali još uvek al dente.
U međuvremenu dok se pirinač kuva, kockice kruške dinstajte oko 5 minuta na malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, sa malo soli i sušene majčine dušice. Kad je pirinač kuvan, dodajte hladni maslac i parmezan a zatim pažljivo promešajte. Odmah servirajte kremasti rižoto sa kockicama dinstane kruške.