Rižoto sa cveklom
Pomalo neobičan rižoto sa cveklom, veoma intenzivnog ukusa i boja.
Vreme pripreme 30 min
Recept za 3 osobe
Sastojci:
za rižoto:
1 sveža cvekla
1 crveni luk
2-3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
300 g Riso Gallo Arborio pirinča
1dl crnog vina
7 dl bujona
3 pune kašike sveže narendanog parmezana
15 g putera
so, biber
Priprema:
Ako koristite svežu cveklu, onda je narendajte na krupno i dodajte u šerpu pošto propržite luk. Pustite da ispari tečnost koju pusti, a zatim dodajte pirinač i nastavite kuvanje kao što je navedeno dalje u postupku.
Stavite bujon da proključa i ostavite na ringli da lagano vri sve vreme dok kuvate rižoto. Na ekstra devičanskom maslinovom ulju propržite sitno seckan luk. Dodajte pirinač i izmešajte da se fino zastakli. Smanjite temperaturu i kuvajte rižoto na srednjoj vatri.
Dodajte najpre vino, mešajte dok ne ispari, a zatim dodajte kutlaču po kutlaču supe i kuvajte uz povremeno mešanje oko 10-ak minuta. Dodajte tada pasiranu cveklu, još malo tečnosti i izmešajte.
Kad pirinač bude spkreman dodajte puter i narendan sir, još malo supe i izmešajte. Dodajte so i biber po ukusu. Sklonite sa ringle, poklopite i ostavite 5-10 minuta da se prohladi.