najbolja ulja italije

Rižoto sa cveklom

Rižoto sa cveklom

Pomalo neobičan rižoto sa cveklom, veoma intenzivnog ukusa i boja.

Vreme pripreme 30 min

Recept za 3 osobe

Sastojci:

za rižoto:

1 sveža cvekla

1 crveni luk

2-3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

300 g Riso Gallo Arborio pirinča

1dl crnog vina

7 dl bujona

3 pune kašike sveže narendanog parmezana

15 g putera

so, biber

Priprema:

Ako koristite svežu cveklu, onda je narendajte na krupno i dodajte u šerpu pošto propržite luk. Pustite da ispari tečnost koju pusti, a zatim dodajte pirinač i nastavite kuvanje kao što je navedeno dalje u postupku.

Stavite bujon da proključa i ostavite na ringli da lagano vri sve vreme dok kuvate rižoto. Na ekstra devičanskom maslinovom ulju propržite sitno seckan luk. Dodajte pirinač i izmešajte da se fino zastakli. Smanjite temperaturu i kuvajte rižoto na srednjoj vatri.

Dodajte najpre vino, mešajte dok ne ispari, a zatim dodajte kutlaču po kutlaču supe i kuvajte uz povremeno mešanje oko 10-ak minuta. Dodajte tada pasiranu cveklu, još malo tečnosti i izmešajte.

Kad pirinač bude spkreman dodajte puter i narendan sir, još malo supe i izmešajte. Dodajte so i biber po ukusu. Sklonite sa ringle, poklopite i ostavite 5-10 minuta da se prohladi.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt