Rižoto s limunom i piletinom
Evo egzotičnog mediteranskog predloga za ručak - rižoto s limunom i sirom grana padanom, piletinom karameliziranom u medu i soku od limuna.
Sastojci za 4 osobe:
Za rižoto:
350 g Riso Gallo Arborio pirinča
300 g pilećeg filea
3 kašike meda
2 limuna
100 g grana padano sira
50 ml belog vina
4 grančice timijana
Ybarra ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika putera
Sol, biber
Za povrćni bujon za rižoto:
1 koren peršuna
1 praziluk
1 crni luk
2 šargerepe
Priprema:
Piletinu isecite na sitne komade. Iscedite sok od jednog i po limuna. Drugu polovinu limuna izrežite na tanke kriške.
Bujon pripremite tako što u oko 2 litre vode skuvate šargarepu, koren peršuna, luk i praziluk. Kuvajte pola sata, a onda izvadite povrće.
U međuvremenu, na dve kašike maslinovog ulja kratko popržite pirinač i dodajte bujon i 50 ml belog vina. Bujon dodajte u količini dovoljnoj da prekrije pirinač i povremeno mešajte. Dodajte so po želji. Bujon dodajte nekoliko puta dok pirinač ne bude kuvan skoro al dente. Dok se pirinač kuva, ne pokrivajte ga poklopcem.
U međuvremenu zagrejte na jakoj vatri 5-6 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja, dovoljno da pokrije dno posude. Dodajte komadiće piletine. Dodajte listiće timijana i sok od pola limuna i kriške limuna. Sve dobro promešajte. Odmah nakon toga dodajte piletini uz neprestano mešanje tri kašike meda. Mešajte dok se piletina ne karamelizuje, oko tri četiri minuta.
Skinite s vatre i dodajte pirinač. Dobro promešajte i nakon dva minuta dodajte puter i narendani sir grana padano.