najbolja ulja italije

Riso Gallo rižoto sa hrskavom pančetom

Riso Gallo rižoto sa hrskavom pančetom

Ovaj predivni recept dolazi nam direktno iz Lombardije. Glavni sastojak mu je Riso Gallo pirinač,  koji se uzgaja u dolini reke Po, i predstavlja najtradicionalniji brend u Italiji kada je reč o ovoj namirnici (detaljnije pogledajte OVDE). 

Za 4 porcije potrebno vam je:

•    300g Riso Gallo Risotti pirinča
•    50g belog luka
•    30g putera + 75g
•    125ml kvalitetnog belog vina
•    2.5l bujona od povrća
•    300g graška
•    12 parčeta pančete
•    40 g narendanog parmezana

Priprema:

1) Skuvajte grašak, a zatim ga ocedite i izgnječite tako da napravite pire.

2) Ispecite pančetu u već zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne postane hrskava.

3) Iseckajte luk i prodinstajte ga u posebnom tiganju sa 30gr putera.

4) Dodati Riso Gallo Risotti u tiganj sa lukom i propržite malo, dodajte belo vino i pustite da ispari.

5) Kada vino ispari prelijte ključalim bujonom od povrća toliko da pokrije pirinač.

6) Kuvajte lagano oko 17 minuta, dodavajući pomalo bujona ako je potrebno.

7) 3 minuta pre predviđenog vremena kuvanja dodati grašak pire.

8) Pomešajte preostale kockice putera i parmezan, pa kao smesu dodajte u smesu od pirinča, mešajući drvenom kašikom. 

9 ) Ukrasite rižoto sa po 3 hrskava komada pančete po porciji.

Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt