Riso Gallo rižoto sa hrskavom pančetom
Ovaj predivni recept dolazi nam direktno iz Lombardije. Glavni sastojak mu je Riso Gallo pirinač, koji se uzgaja u dolini reke Po, i predstavlja najtradicionalniji brend u Italiji kada je reč o ovoj namirnici (detaljnije pogledajte OVDE).
Za 4 porcije potrebno vam je:
• 300g Riso Gallo Risotti pirinča
• 50g belog luka
• 30g putera + 75g
• 125ml kvalitetnog belog vina
• 2.5l bujona od povrća
• 300g graška
• 12 parčeta pančete
• 40 g narendanog parmezana
Priprema:
1) Skuvajte grašak, a zatim ga ocedite i izgnječite tako da napravite pire.
2) Ispecite pančetu u već zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne postane hrskava.
3) Iseckajte luk i prodinstajte ga u posebnom tiganju sa 30gr putera.
4) Dodati Riso Gallo Risotti u tiganj sa lukom i propržite malo, dodajte belo vino i pustite da ispari.
5) Kada vino ispari prelijte ključalim bujonom od povrća toliko da pokrije pirinač.
6) Kuvajte lagano oko 17 minuta, dodavajući pomalo bujona ako je potrebno.
7) 3 minuta pre predviđenog vremena kuvanja dodati grašak pire.
8) Pomešajte preostale kockice putera i parmezan, pa kao smesu dodajte u smesu od pirinča, mešajući drvenom kašikom.
9 ) Ukrasite rižoto sa po 3 hrskava komada pančete po porciji.
Prijatno!