najbolja ulja italije

Ratatuj sa štanglicama od prosa i gremolatom

Ratatuj sa štanglicama od prosa i gremolatom

Sastojci za 4 porcije:

Priprema:

Za gremolatu limun oprati vrućom vodom, obrisati i istrugati koru, a sok iscediti i ostaviti sa strane.
Isčupati listiće peršuna i fino iseckati. Beli luk oljuštiti, fino samleti i pomešati sa korom limuna, peršunom i morskom soli.

Proso kuvati  poklopljeno u bujonu od povrća oko 20 minuta i više puta promešati. Skloniti sa ringle i dodati pola gremolate i buter od kikirikija. Masu od prosa razvaljati na papir za pečenje oko 1 cm debljine i ostaviti da se ohladi.

Za ratatuj počupati listiće sa 3 struka timijana, a ostatak ostaviti sa strane za garniranje.Patlidžan i tikvice oprati, odseći krajeve i iseći na kockice. Komorač očistiti, odseći koren i iseći na male komade. Čeri paradajz oprati, obrisati i preseći na polovine. 2 kašike ulja zagrejati, dodati povrće i masline, listiće timijana. Doterati ukus sa soli, biberom i sokom limuna. Dodati Mutti  polpu i kuvati oko 15 minuta na srednjoj temperaturi poklopljeno. U međuvremenu pinjole grilovati u tiganju bez ulja, stalno mešajuci dok ne postanu zlatno žuti. Ostaviti ih da se ohlade.
Masu od prosa iseći na štanglice 5 cm dužine i 3 cm širine i peći ih na preostalom ulju (3 kašike) u velikom teflonskom tiganju dok ne dobiju zlatno braon boju.
Servirati garnirano sa ratatujem, ostatkom gremolate i timijanom.

Po porciji: 470 kcal/1980 kJ,  47 g ugljenih hidrata, 15 g belančevina, 24 g masti

Vreme za pripremu: 20 minuta
Vreme za izradu: 40 minuta

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt