Ratatuj sa štanglicama od prosa i gremolatom
Sastojci za 4 porcije:
- 1 limun
- 1 vezica peršunovog lišća
- 1 čen belog luka
- ¼ kašičice morske soli
- 200 g prosa
- 1 l bujona od povrća
- 2 kašike kikiriki butera
- 6 stabljika timijana
- 1 patlidžan
- 2 tikvice
- 1 komorač
- 400 g Mutti čeri paradajza
- 5 kašika Carapelli hladno ceđenog maslinovog ulja
- 50 g crnih i zelenih maslina bez koštice
- So, biber
- 425 ml seckanog paradajza Mutti Polpa
- 30g pinjola
Priprema:
Za gremolatu limun oprati vrućom vodom, obrisati i istrugati koru, a sok iscediti i ostaviti sa strane.
Isčupati listiće peršuna i fino iseckati. Beli luk oljuštiti, fino samleti i pomešati sa korom limuna, peršunom i morskom soli.
Proso kuvati poklopljeno u bujonu od povrća oko 20 minuta i više puta promešati. Skloniti sa ringle i dodati pola gremolate i buter od kikirikija. Masu od prosa razvaljati na papir za pečenje oko 1 cm debljine i ostaviti da se ohladi.
Za ratatuj počupati listiće sa 3 struka timijana, a ostatak ostaviti sa strane za garniranje.Patlidžan i tikvice oprati, odseći krajeve i iseći na kockice. Komorač očistiti, odseći koren i iseći na male komade. Čeri paradajz oprati, obrisati i preseći na polovine. 2 kašike ulja zagrejati, dodati povrće i masline, listiće timijana. Doterati ukus sa soli, biberom i sokom limuna. Dodati Mutti polpu i kuvati oko 15 minuta na srednjoj temperaturi poklopljeno. U međuvremenu pinjole grilovati u tiganju bez ulja, stalno mešajuci dok ne postanu zlatno žuti. Ostaviti ih da se ohlade.
Masu od prosa iseći na štanglice 5 cm dužine i 3 cm širine i peći ih na preostalom ulju (3 kašike) u velikom teflonskom tiganju dok ne dobiju zlatno braon boju.
Servirati garnirano sa ratatujem, ostatkom gremolate i timijanom.
Po porciji: 470 kcal/1980 kJ, 47 g ugljenih hidrata, 15 g belančevina, 24 g masti
Vreme za pripremu: 20 minuta
Vreme za izradu: 40 minuta