Punjeni paradajz
Neka ova jesen miriše na gurmanluk!
Sastojci:
2 kg paradajza
300 g mlevene junetine
2 glavice crnog luka
500 g mešane zeleni (šargarepa, paškanat, peršun, celer)
1 šoljica Riso Gallo Arborio pirinča (možete poručiti OVDE)
3 jaja
2 dl kisele pavlake
1 veza peršuna
so
Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje (možete poručiti OVDE)
Priprema:
Paradjzu skinite vrh, izdubite ga, posolite, pa na suvoj krpi ostavite ih okrenute čitav dan da se lepo ocede.
Za fil - dve glavice crnog luka treba sitno iseckajte, posolite i izdinstajte do svetložute boje. U to dodajte na kockice iseckanu vezu zeleni i manji koren celera. Kad je povrće smekšalo, dodajte mleveno juneće meso, pa sve dinstajte dok višak vode ne ispari. Sklonite s vatre, pobiberite i po potrebi dosolite.
U drugom sudu šoljicu pirinča obarite u tri šoljice posoljene vode. Kada je pirinač gotov, sklonite ga s vatre i ohladite. Prohlađeno meso pomešajte s pirinčem i jajima.
Smesu za zatvaranje pravite tako što jedno jaje, šolju kisele pavlake i vezu peršuna, iseckanog sitno, umutite mikserom.
Paradajz poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu, napunite filom, zalijte smesom za zatvaranje, sa strane ubacite listove peršuna koji je preostao i prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite u rerni na 200 stepeni, oko 45 minuta. Foliju skinite, pojačajte na oko 250 stepeni – pa samo još malo zapecite.