Prolećna piletina sa artičokama
Artičoke su nezaobilazno povrće u italijanskoj kuhinji, pogotovo kada je proleće i kada su sveže. U našoj kuhinji one nisu previše zastupljene, ali ako isprobate ovaj lagani recept, definitivno ćete ih uvrstiti u jelovnik!
Potrebno je:
- 900 gr pilećih prsa bez kostiju
- malo soli i bibera
- 2 kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja, podeljene
- 3 čena belog luka
- 30 gr sitno iseckanog Mutti pelat paradajza
- 30 gr artičoka
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1 kašičica narendane kore limuna
- Šaka iseckanog svežeg peršuna
- 200 gr kuvane testenine po izboru
Priprema:
Izlupajte i isecite pileća prsa na ½ palca debljine. Izrežite ih u 6 komada. Namažite lagano s obe strane solju i biberom.
Zagrejte jednu kašiku Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kada je ulje vruće, dodajte pileće komade i pržite do zlatno smeđe boje na svakoj strani (oko 5 min. za svaku stranu). Izvadite piletinu na tanjir kad porumeni.
Dok se piletina prži, usitnite beli luk, ocedite artičoke i grubo ih usitnite. Naseckajte svežeg peršuna i koricu limuna.
U tavu iz koje ste izvadili piletinu, dodajte drugu kašiku Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja i usitnjeni beli luk. Pržite 1-2 minuta, ili dok ne omekša i zamiriše. Dodajte seckane artičoke, kockice Mutti paradajza (sa sokovima), sušeni bosiljak, limunovu koricu, i oko ⅛ kašičice soli. Promešajte dobro.
Vratite zatim piletinu u tavu i dobro izmešajte. Pustite da se sve zajedno krčka u tavi oko 15 minuta, zatim okrenite parčiće piletine na drugu stranu.
Pospite naseckanim peršunom po vrhu, a zatim smesu prelijte preko željene skuvane testenine. Možete dodati i parmezan po želji. Prijatno!