najbolja ulja italije

Praziluk s ekstra devičanskh maslinovim uljem

Praziluk s ekstra devičanskh maslinovim uljem

Veoma ukusan i zdrav obrok, za čiju pripremu vam ne treba puno vremena i „petljanja“ u kuhinji.

Sastojci:

0.5 čaše Carapelli il Frantolio Extra Virgine maslinovog ulja

2  soka od šargarepe

4  praziluka

1 crni luk

1  limun, sok

1 kašičica Azucar Demero smeđeg šećera

1 prstohvat soli

1 čaša vode

1 kašika Riso Gallo Arborio pirinča

1 veza peršuna, list

0.75 soka od limuna

1 prstohvat crnog kima

Priprema:

Šargarepu oljuštite, presecite je napola po dužini i potom naseckajte popreko. Očistite praziluk i naseckajte poprečnim rezovima. Zatim oljuštite crni luk i isecite ga na četiri dela.

Stavite lonac na šporet, sipajte ekstra devilčansko maslinovo ulje i ostavite da se zagreje. Kad se ulje zagreje, u lonac stavite luk, šargarepu i praziluk. Mešajte dok svo povrće ne bude prekriveno uljem. Poklopite lonac i ostavite da povrće omekša.Iscedite sok limuna.

Da se praziluk i luk ne bi raspali, povrće mešajte tako što ćete s vremena na vreme protresti lonac. Kad povrće lagano omekša, po vrhu pospite šećer i so i ponovo protresite lonac da promešate. Potom prelijte vodom, poklopite i ostavite da se kuva na laganoj vatri. Kad se arome malo povežu, dodajte limunov sok i nastavite da kuvate.

Kad povrće bude skoro sasvim kuvano, dodajte prethodno potopljen pirinač i nastavite da kuvate još 20-25 minuta u poklopljenom loncu, sve dok pirinač i povrće ne omekšaju.U posudu stavite listove peršuna, prelijte ih sokom od četvrtine limuna i maslinovim uljem, posolite i pospite crnim kimom.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt