Praziluk s ekstra devičanskh maslinovim uljem
Veoma ukusan i zdrav obrok, za čiju pripremu vam ne treba puno vremena i „petljanja“ u kuhinji.
Sastojci:
0.5 čaše Carapelli il Frantolio Extra Virgine maslinovog ulja
2 soka od šargarepe
4 praziluka
1 crni luk
1 limun, sok
1 kašičica Azucar Demero smeđeg šećera
1 prstohvat soli
1 čaša vode
1 kašika Riso Gallo Arborio pirinča
1 veza peršuna, list
0.75 soka od limuna
1 prstohvat crnog kima
Priprema:
Šargarepu oljuštite, presecite je napola po dužini i potom naseckajte popreko. Očistite praziluk i naseckajte poprečnim rezovima. Zatim oljuštite crni luk i isecite ga na četiri dela.
Stavite lonac na šporet, sipajte ekstra devilčansko maslinovo ulje i ostavite da se zagreje. Kad se ulje zagreje, u lonac stavite luk, šargarepu i praziluk. Mešajte dok svo povrće ne bude prekriveno uljem. Poklopite lonac i ostavite da povrće omekša.Iscedite sok limuna.
Da se praziluk i luk ne bi raspali, povrće mešajte tako što ćete s vremena na vreme protresti lonac. Kad povrće lagano omekša, po vrhu pospite šećer i so i ponovo protresite lonac da promešate. Potom prelijte vodom, poklopite i ostavite da se kuva na laganoj vatri. Kad se arome malo povežu, dodajte limunov sok i nastavite da kuvate.
Kad povrće bude skoro sasvim kuvano, dodajte prethodno potopljen pirinač i nastavite da kuvate još 20-25 minuta u poklopljenom loncu, sve dok pirinač i povrće ne omekšaju.U posudu stavite listove peršuna, prelijte ih sokom od četvrtine limuna i maslinovim uljem, posolite i pospite crnim kimom.