Posne pljeskavice od pirinča i šargarepe
Idealno kao predjelo ili glavni obrok za vreme dana posta, jednostavno i hranljivo.
Sastojci:
250 g Riso Gallo Arborio pirinča
2 šargarepe
kašika suvog začina
so, biber, peršunov list
3 – 4 kašike brašna
Priprema:
U šerpu stavite pirinač i šargarepu iseckanu na kolutiće. Nalijte dve čaše vode i stavite da se kuva oko 15 minuta. Kada provri, smanjite vatru i ostavite još malo da se kuva, sklonite sa vatre i poklopite. Ostavite tako 15 minuta da odstoji. Nakon toga ocedite višak vode iz šerpe, pa šargarepu i pirinač propasirajte. Dodajte tri kašike brašna, začine i ostavite sve da se lepo sjedini. Masa treba da je gusta i lepljiva.
Zagrejte ulje i oblikujte male pljeskavice. Pecite ih sa obe strane i ostavite na ubrusu da se ocede.