Pizzoccheri alla Valtellinese
Ovo tradicionalno jelo koje potiče sa severa Italije, uneće u Vašu kuhinju posebnu čaroliju ukusa i mirisa. Uverite se sami zašto je ovo jedno od omiljenih italijanskih jela:
Potrebno vam je:
• 300 g heljdinog brašna
• 100 g pšeničnog brašna
• so
• 1 jaje
• 50 ml mleka
• 400 g kelja
• 400 g krompira
• 50 g maslaca
• 1 čen belog luka
• nekoliko listova žalfije
• 200 g masnijeg sira
• 70 g parmezana
• biber
Priprema:
Promešajte oba brašna, posolite i na sredinu stavite jaje i malo mleka, pa umesite testo dodajući vode koliko je potrebno da testo bude homogeno i tvrđe. Testo zatim razvucite na debljinu 2-3 milimetra pa režite pravougaone rezance.
Operite kelj, odvojite listove i narežite ih na komade veličine slične rezancima. Ogulite krompir i narežite ga na kockice. Zakuvajte puno slane vode pa prvo stavite krompir, nakon 5 minuta kelj, a nakon 5 minuta i rezance. Kuvajte još desetak minuta i nekoliko puta lagano promešajte.
U međuvremenu stavite u činiju maslac, dodajte beli luk i nekoliko listova žalfije, pa pecite pazeći da maslac ne potamni. Sir narežite na kockice. Procedite testo s povrćem i poslužite u činiji, stavljajući najpre sloj testa s povrćem, nakon toga maslac sa žalfijom pa sir, pa malo bibera i parmezana, pa sve ispočetka u nekoliko slojeva. Pre nego poslužite, lagano promešajte i ukrasite listovima žalfije. Prema tradiciji pizzoccheri se poslužuju sa svežim korenom rena koji se umače u so posutu po stolnjaku. Njegov oštar ukus odlično se slaže s ovim specijalitetom.