Pizza sa sirom i pelatom
Ovo vrhunsko italijansko jelo ima mnogo različitih varijanti, a naš današnji predlog je pica sa pelatom i sirom.
Sastojci:
za testo:
250 g integralnog brašna
350 g pšeničnog belog brašna
300 ml mlake vode
1 kašičica Azucar Demero smeđeg šećera
25 g svežeg kvasca
2-3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
1-2 kašičice krupne morske soli
Nadev:
2 čena belog luka
1/2 šolje rikota sira
1 kašičica ruzmarina
125 gr mocarela sir
200 g Mutti pelata
2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
100 g Il Capitano crnih maslina
malo krupne morske soli
Priprema:
U mlaku vodu stavite kvasac i smeđi šećer, pa sačekajte da kvasac počne da peni. Dodajte obe vrste brašna, so i ekstra devičansko maslinovo ulje, pa sve dobro umesite. Ostavite da odstoji pola sata.
Kada je testo nadošlo, premesite ga i podelite na dva dela. Razvijte deo testa u podmazan pleh.
Uključite rernu da se greje na 220°C. U činiji izmešajte rikota sir, sitno seckane čenove belog luka i sitno seckan ruzmarin. Ovom mešavinom premažite celo testo za pizzu. Mocarelu isecite na kriške, pa i nju poređajte preko mešavine sa rikota sirom. Potom dodajte pelat paradajz i masline. Poprskajte sve ekstra devičanskim maslinovim uljem i ako je potrebno posolite.
Pecite u zagrejanoj rerni 10-15 minuta. Izvadite pleh iz rerne i ohladite par minuta. Isecite na kriške i poslužite toplo.