Pirinač sa pečurkama i začinskim biljem
Aromatične pečurke, puno začinskog bilja i brusnice čine neodoljivu kombinaciju koju jednostavno morate probati.
Sastojci:
400 g Pronto seckanih šampinjona
1/2 kašičice semenki kima
2 glavice crnog luka
1 zeleni čili, iseckan
2 kašičice paste od đumbira i belog luka
1/4 kašičice mlevene kurkume
1/4 kašičice crvenog čilija u prahu
2 kašičice mlevenog korijandera
1 kašičica svežeg korijandera
1 paradajz, iseckan
1/2 kašičice Mutti pasiranog paradajza
1 prstohvat soli
2 kašike Carapelli ekstra devičanskog ulja
425 g Risso Galo basmati pirinča
3 karanfilića
1 štapić cimeta
3 lovorova lista
1 kocka bujona od povrća
1 kašica putera
Preliv:
2 kašičice suvih brusnica
2 glavice luka
2 kašike Carapelli ekstra devičanskog ulja
Priprema:
Stavite tiganj na srednju vatru i dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje. Kad se zagreje, dodajte semenke kima, luk i zeleni čili i dinstajte dok luk ne dobije zlatnu boju. Dodajte pastu od đumbira i belog luka, kurkumu u prahu, crveni čili u prahu i korijander i dinstajte još dva minuta
Potom dodajte sveži paradajz, pasirani paradajz i so. Dinstajte oko 10-15 minuta. Pojačajte vatru i dodajte pečurke. Sklonite posudu sa vatre. Umešajte iseckani korijander i ostavite sa strane.
Za pirinač, napunite duboku posudu sa litar vode. Dodajte karanfilić, cimet i lovorov list i prokuvajte. Pirinač operite, ocedite i ostavite sa strane. Kada voda proključa, dodajte oprani pirinač. Dodajte kocku povrća u lonac. Kuvajte otprilike 12-15 minuta. Kada se skuva, procedite vodu i umešajte komadić putera u pirinač.
Brusnice očistite i potopite u vodu. Stavite posudu na srednju vatru i dodajte kašiku ekstra devičanskog ulja. Osušite brusnice i dodajte ih u tiganj i pržite 2-3 minuta. U posebnom tiganju zagrejte još jednu kašiku ulja i kad se zagreje, pržite luk dok ne omekša.
Prilikom posluživanja deo pirinča prelijte sa sosom od pečuraka i ukrasite brusnicama i lukom.