Pirinač sa paradajzom i povrćem
Divno jelo za tople dane sa izraženim ukusom paradajza, obogaćeno dodatkom belog luka i začinskog bilja. Lagan obrok ili prilog glavnom jelu – vi birajte!
Sastojci:
2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
100 g Mutti pelata (možete poručiti OVDE)
1 crni luk
3 čena belog luka
3-4 usoljena inćuna
2 šargarepe
2 paškanata
1 paprika
600 g Mutti cherry paradajza (možete poručiti OVDE)
350 g Riso Gallo Arborio pirinča (možete poručiti OVDE)
6 dl povrćnog bujona
so, biber
začinsko bilje po izboru (bosiljak, peršun, majčina dušica, vlašac)
Priprema:
Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na ekstra devičanskom maslinovom ulju dok ne dobije staklast izgled, pa dodajte malo soli. Za to vreme naseckajte beli luk i dodajte inćune i pelat. Šargarepu, paškanat i papriku naseckajte na sitne kockice i dodajte ih nakon što ste propržili prethodne sastojke. Čeri paradajz izblendirajte i dodajte ga proprženom povrću. Ostavite da se prodinsta oko deset minuta.
Kad se paradajz prilično ukuva, dodajte ispran skuvan pirinač, posolite, izmešajte i postepeno nalivajte bujonom. Kad je gotovo, dodajte začinsko bilje, biber i so po potrebi.
Služite toplo kao prilog mesu ili ribi, ili kao glavno jelo.